Steeds meer mensen en vooral kinderen kampen met bijziendheid. Bent u bijziend? Dan kunt u in de verte minder goed zien.
Wat is bijziendheid?
Het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen valt bij bijziendheid vóór het netvlies, in plaats van erop. U kunt in de verte niet (meer) goed zien. Een bril, lenzen of chirurgische ingreep kunnen uw zicht verbeteren, maar deze middelen voorkomen niet dat het netvlies dunner wordt en onherstelbaar beschadigd raakt. Onder de zestigers heeft 1 op de 4 mensen een bril met minsterkte, onder twintigers 1 op de 2.
Onderzoek naar bijziendheid
Recent onderzoek laat onder kinderen een forse toename van bijziendheid zien. Eenderde van de hoog bijziende werknemers (met een brilsterkte van -6 of meer) krijgt nog voor het pensioen met ernstig slecht zien of zelfs blindheid te maken. Deels is hiervoor een erfelijke verklaring, maar daarnaast spelen omgevingsfactoren zoals een hoog opleidingsniveau een grotere rol dan wetenschappers eerder dachten. Dat blijkt uit onderzoek van Erasmus MC waarop Virginie Verhoeven in juni 2015 is gepromoveerd. Zij deed onderzoek naar de erfelijke oorzaken van bijziendheid en omgevingsfactoren, zoals veel lezen, een hoger opleidingsniveau en weinig buitenspelen.
Meer informatie en contact
- Facebookgroep Oogvereniging hoge myopie
- Hoge myopie: risico op ernstige bijziendheid
- Ernstig bijziend: therapie en preventie belangrijk
- Buiten spelen moet, het doet je ogen goed
- Podcast: ernstige bijziendheid (hoge myopie)