Wat is doofblindheid? Iemand wordt doofblind genoemd als hij niet of niet goed ziet én niet of niet goed hoort. Kijk ook bij Oogvereniging OOR & OOG, participatiegroep DoofBlinden (pgDB).
Doofblind betekent lang niet altijd volledig doof én volledig blind. Sterker nog: de meeste mensen met doofblindheid kunnen nog wel iets horen of zien. Deze combinatie van beperkingen kan vanaf de geboorte aanwezig zijn of op latere leeftijd ontstaan.
Hoe vaak komt doofblindheid voor?
De website Doofblind meldt dat er zo’n 35.000 mensen in Nederland niet of maar beperkt kunnen horen en zien.
Gevolgen van doofblindheid
De beperkingen van doofblindheid hebben meestal te maken met communicatie, informatie en/of mobiliteit. Door deze beperkingen kosten alle activiteiten veel meer energie waardoor doofblinde mensen vaak snel vermoeid zijn. De beperkingen ervaren zij altijd en overal. Op het werk, op een verjaardag of bij het sporten. Buiten, maar ook binnen bij het huishouden, de persoonlijke verzorging en het gezinsleven.
Doofblinden kunnen gebruik maken van verschillende soorten hulpmiddelen, van hoortoestellen tot braille of bijvoorbeeld vierhandengebarentaal en/of een tolk.
Welke impact het op je leven kan hebben als je slecht hoort én ziet, vertellen twee ervaringsdeskundigen van Oogvereniging OOR & OOG in onze podcast: “Een en al oog” – slecht horen en zien. Het is ook mogelijk om de tekst van de transcriptie van de podcast te lezen.
Meer informatie
Bovenstaande informatie is afkomstig van de website DB Connect, een informatieve en actuele website voor en over mensen die niet goed kunnen zien én horen. Bezoek deze site voor meer informatie over doofblindheid.
Doofblind.nl is een initiatief/samenwerking van onder andere de Oogvereniging, Bartiméus, Visio, Kentalis en het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE Nederland). De redactiecommissie bestaat uit vertegenwoordigers van deze organisaties én mensen die niet goed kunnen horen én zien.