Het Marfansyndroom is een aangeboren, erfelijke aandoening van het bindweefsel. De belangrijkste verschijnselen van Marfan zijn afwijkingen aan het hart, de bloedvaten, de ogen en het skelet.
Omdat het bindweefsel vrijwel overal in het lichaam voorkomt, kan het Marfansyndroom worden gekenmerkt door een verzameling van verschillende symptomen, die overigens niet altijd in dezelfde combinatie voorkomen. Een toenemende verwijding van de aorta, een lekkende aortaklep en een doorbuigende mitralisklep zijn veel voorkomende problemen bij mensen met het Marfansyndroom. Deze hart- en vaatafwijkingen zijn voor Marfanpatiënten de meest levensbedreigende complicaties.
Oogproblemen bij Marfan
Mensen met het Marfansyndroom kunnen problemen aan de ogen krijgen. De meest voorkomende oogproblemen bij Marfan zijn: verplaatsing van de ooglens (lensluxatie), bijziendheid, verhoogde oogboldruk en netvliesloslating. Ook komen iristrillingen voor: wanneer er door lensluxatie of het ontbreken van de ooglens veel ruimte ontstaat tussen de iris en de lens, kan iristrilling optreden. Hierbij beweegt de iris heen en weer wanneer het oog beweegt. Op de website van de Contactgroep Marfan Nederland vindt u een duidelijke folder over oogproblemen bij Marfan.