Lidy van der Lugt is één van de kandidaten voor de ledenraad van de Oogvereniging (patiëntendomein). Op deze pagina stelt hij zich aan u voor.

Naam:
Lidy van der Lugt
Woonplaats:
Wageningen
Geboortejaar:
1955
Lid van de Oogvereniging sinds:
Ongeveer 4 jaar
Waarom bent u lid van de Oogvereniging?
Mijn wens om me te kandideren voor een tweede termijn is om door te bouwen op de ervaring die ik opdeed in de Ledenraad. Er komt veel over je heen, daarnaast had en heb ik betaald werk tot mijn pensioendatum komend najaar. Mijn werk is het hertalen/vertalen van onderzoeksresultaten in het Engels. Ik wil me in de Oogvereniging inzetten bij het werk dat al gebeurt om de stand van het onderzoek goed bij te houden en dat uit te dragen. Ik hoop ook de internationale samenwerking in de oogwereld te kunnen ondersteunen. Artsen in bijvoorbeeld Frankrijk (men communiceert in het Engels) hebben weer een iets andere insteek dan in het kleine Nederland. De vergelijking kan veel opleveren. Er is zoveel terrein te winnen: op het gebied van doorwerken met een oogaandoening, preventie thuis en op het werk, met het bevorderen van gezonde voeding en een goede leefstijl (veel sport voor oogpatiënten!). ARBO-maatregelen op het werk en zaken als openbare verlichting met minimum èn maximum waarden van licht hebben ook aandacht nodig. Misschien een zijstraat: maar de ledenraad kan zich best bemoeien met de Nederlandse universiteiten, zoals een in mijn idee benodigde invulling van een hernieuwde leerstoel Ergo-ophtalmologie in verband met werk en oogziekten.
Graag!
Waaruit blijkt uw geschiktheid als lid van de ledenraad?
Als vertaler Engels met een academische achtergrond, met een neus voor communicatie en publiciteit, kan ik iets betekenen voor de Ledenraad. Sinds 2014 had ik zelf glaucoom aan één oog, wat na een operatie (luikje) uitdraaide op een niet meer werkend netvlies. De ervaring met de oogzorg maakte me alert op onze groep. Zelf ben ik vorige periode erg onder de indruk geraakt van de karaktersterkte van mede-raadsleden die met hond, tassen vol braille-geschriften of een handige laptop met lens, soms met de witte stok, zich een weg banen in de oogwereld en daarbuiten en sommigen al zo lang. Ons bestuur heb ik ook zeer gewaardeerd, maar we kunnen allemaal nog meer aan de weg timmeren en op gezonde wijze met elkaar van mening verschillen. Hopelijk komen er heldere standpunten op de weg naar verdere integratie van oogaandoeningen in het veiligheidsdenken op het werk en thuis met een verdere emancipatie van komende en bestaande oogpatiënten.