De website van de Oogvereniging voldoet aan alle wettelijke eisen van toegankelijkheid, aldus toenmalig directeur Joep Aarts op 1 december 2019 in een officiële verklaring:
“De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor mensen met een oogaandoening in Nederland. Goede oogzorg en een samenleving waarin iedereen kan meedoen: dat zijn onze speerpunten. Toegankelijke websites zijn daarbij essentieel.
Als Oogvereniging realiseren we ons dat we hierin een voorbeeldfunctie hebben. “Practice what you preach”: de Oogvereniging spreekt overheden en bedrijfsleven aan op hun verantwoordelijkheid om voor iedereen (digitaal) toegankelijk te zijn. Daarom is het vanzelfsprekend dat de Oogvereniging zich zelf ook inspant voor een optimale digitale toegankelijkheid van de eigen websites.
Deze toegankelijkheidsverklaring geldt voor www.oogvereniging.nl en www.vragenaandeoogarts.nl.
Maatregelen
De volgende maatregelen heeft de Oogvereniging genomen om de toegankelijkheid van de website te waarborgen:
- We hebben afspraken gemaakt met onze webbouwer over het toepassen van de webrichtlijnen (WCAG 2.0)
- Alle webredacteuren hebben een training gevolgd over hoe zij vanuit hun rol de toegankelijkheid kunnen waarborgen
- We hebben een handleiding opgesteld met aandachtspunten voor de toegankelijkheid, begrijpelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van de website
- De webredactie werkt op basis van deze handleiding
- We werken veel samen met ervaringsdeskundigen voor het testen van (aspecten van) de website
- We hebben de website laten testen op WCAG 2.0 AA en 2.1 AA
Webrichtlijnen
De website van de Oogvereniging is op 26 november 2018 onderzocht door Stichting Accessibility. Hieruit bleek dat de website van de Oogvereniging voldoet aan de webrichtlijnen WCAG 2.0 AA (download rapport WCAG 2.0 AA). Daarnaast voldeed de website op één punt na aan de allernieuwste versie van de richtlijnen, de WCAG 2.1 AA (download rapport WCAG 2.1 AA). Hieronder leest u een toelichting.
Formulieren
Als gebruiker is het praktisch als je velden in een formulier automatisch kunt laten invullen. Deze mogelijkheid heet de autocomplete-functie en maakt deel uit van succescriterium 1.3.5 van WCAG 2.1 AA. De autocomplete-functie is nog niet beschikbaar in alle formulieren op de website van de Oogvereniging. Hierdoor doet de website op dit moment nog niet aan de WCAG 2.1 AA.
Momenteel worden alle formulieren op de website aangepast. We werken ernaartoe dat al onze formulieren in 2020 de autocomplete-functie hebben.
Documenten
Het uitgangspunt is dat alle pdf-documenten die op de website van de Oogvereniging staan, toegankelijk zijn.
Soms krijgen we pdf-documenten aangeleverd door andere partijen. Het kan voorkomen dat deze niet meteen voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijkheid. Dit geldt voor onze jaarrekeningen. Ons boekhoudkantoor werkt er hard aan om deze documenten toegankelijk te maken. We streven ernaar dat alle jaarrekeningen, en daarmee alle pdf-documenten op onze website, in 2020 toegankelijk zijn.
Uw ervaring
Als u ondanks de maatregelen die wij al hebben genomen een toegankelijkheidsprobleem ervaart op onze website, laat het ons dan weten. Mail hiervoor naar info@oogvereniging.nl. U kunt binnen 5 werkdagen een reactie verwachten.”