Tekst grootte

Losloopgebieden Noord-Brabant

Dit zijn de mooiste plekjes van de provincie om te gaan wandelen met je geleidehond, die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Heb je nog een goede aanvulling op deze lijst? Stuur dan een e-mail naar geleidehondgebruikers@oogvereniging.nl en dan voegen wij jouw suggestie op een later moment toe. Op deze pagina kun je ook andere provincies bekijken.

 • Bergen op Zoom: vanaf station Bergen op Zoom kun je eenvoudig met de bus afzakken naar het zuiden. Je kunt uitstappen bij het ziekenhuis, of in Hoogerheide, Ossendrecht of Putte. Vanuit hier loop je zo de uitgestrekte bossen van de Brabantse wal in. Deze bossen zijn grotendeels losloopgebied. Ook kun je hier doorsteken naar de Belgische kant (Kalmthoutse Heide). De weg van Bergen op Zoom naar Putte is wel erg druk, dus pas op met oversteken! Hier kun je eenvoudig een wandeling van meer dan 20 kilometer maken als je wil, maar natuurlijk kun je ook een klein ommetje maken.
  Voorbeeld lijnwandeling van Putte naar Bergen op Zoom van 20km: https://www.komoot.nl/tour/278090832
 • Roosendaal: vanaf station Roosendaal kun je eenvoudig het losloopgebied Visdonk bereiken. Hiervoor pak je de bus naar halte Benedendonk. Vanaf hier is het nog zo’n 5 minuten lopen naar het losloopgebied Visdonk. Een andere optie is om de bus te pakken naar Rucphen (12 minuten) en vanaf hier naar de Rucphense heide te wandelen. Deze twee gebieden zijn met een lijnwandeling van zo’n 12 kilometer ook goed te combineren.
 • Breda: Vanaf station Breda kun je in 10 minuten met de bus naar het Mastbos. In de noordelijke helft van het bos mogen de honden los, in het zuidelijkste puntje, bij de Galderse meren, mogen de honden in de wintermaanden ook loslopen en zwemmen. In het gedeelte er tussen geldt wel een aanlijnplicht.
 • Teteringen: Vanaf station Breda pak je de bus naar Teteringen (10 minuten), waarna je in 10 minuten naar bosgebied Cadettenkamp loopt. Dit is een bos-, heide- en zandverstuivingsgebied waar je zo’n 2 uur kunt wandelen. Een andere optie is om dit bosgebied te combineren met de bossen van Dorst, aan de andere kant van de A27. Hier kun je eenvoudig naartoe lopen door even het tunneltje onder de snelweg te nemen. Dan kun je er een flinke ronde van maken.
 • Gilze-Rijen: vanaf station Gilze-Rijen kun je ook naar de bossen van Dorst wandelen. Je kunt via een grotendeels onverharde route (waar de hond deels los kunt) in ongeveer een kwartier naar de bossen van Dorst wandelen. Je kunt dit dus ook combineren met het Cadettenkamp en er een lijnwandeling van maken van zo’n 9 km (of langer als je wil).
 • Ulvenhout: vanaf station Breda pak je de bus (15 minuten) naar Ulvenhout. Hier vind je een aantal grote en kleine bosgebieden waar je mooi kunt wandelen, grotendeels met de hond los. Het Ulvenhoutse Bos kun je zo’n 4km wandelen, maar combineer je het met andere gebieden in de buurt, zoals het Sint Annabos, Mastbos of het Markdal, dan kun je tot zeker 20km lopen.
 • Oisterwijk: vanaf station Oisterwijk loop je in zo’n 15 a 20 minuten naar de Oisterwijkse bossen en Vennen. Officieel is dit grotendeels een aanlijngebied, maar het is er werkelijk prachtig! Heb je zin in een lange wandeling? Loop dan eens van station Oisterwijk naar statino Boxtel! Dat is 20 kilometer, maar zo ontzettend mooi…
  Voorbeeldwandeling Oisterwijk – Boxtel 18km: https://www.komoot.nl/tour/304404914
 • Boxtel: Vanaf station Boxtel heb je 2 opties: het zuiden (Kampina, het beekdal van de Beerze en uiteindelijk helemaal door naar Oisterwijk), en het noorden (Het Groene Woud, de Dommel en door tot boven Eindhoven. Aan de zuidkant vind je dus een beekdal, bossen en heide. Aan de noordkant loop je langs het riviertje de Dommel de uitgestrekte bossen in van het Groene Woud. Hier mogen honden grotendeels los. Wil je een lijnwandeling maken? Loop dan naar station Oisterwijk, station Best of Sint Oedenrode (diverse bushaltes).
 • Geldrop: Vanaf station Geldrop loop je in zo’n 10 minuten naar de rand van het dorp. Hier vind je het riviertje De Dommel. Langs het riviertje loopt een enorm lang onverhard pad (eigenlijk begint dat al bij Son, ten noordoosten van Eindhoven). Langs de Dommel kun je wel vooral heen en weer lopen, maar wel een lange tocht maken. Of je maakt een lijnwandeling naar bijvoorbeeld Eindhoven (zo’n 13km) of station Heeze (zo’n 10 tot 16km, afhankelijk van je route). Een andere optie vanuit Geldrop is om naar het zuiden te lopen, daar vind je de Strabrechtse heide, een enorm heidegebied waar je prachtig kunt wandelen, hier kom je ook langs als je naar Heeze loopt. Heeze: vanaf station Heeze ga je naar het noorden, via kasteel Heeze kom je in zo’n 10 minuten in het Leenderbos. Hier kun je heerlijk wandelen, en als je een langere wandeling wil kun je het combineren met de Strabrechtse heide. Een andere optie is naar het zuidwesten te lopen, dan bereik je een onverhard boerenweggetje in zo’n 5 a 10 minuten. Hier kun je een ronde van zo’n 5 tot 8 km maken langs boerenland. Voor de echte bikkels kun je vanaf hier ook de Groote Heide op, waar je vrijwel oneindig kunt wandelen. Een tocht van 25 kilometer uitzetten is hier geen enkel probleem. Voorbeeldwandeling Geldrop Heeze 14km: https://www.komoot.nl/tour/85766374

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle provincies.