Tekst grootte

Over ons

De Oogvereniging is de patiënten- en belangenorganisatie voor alle mensen met een oogaandoening in Nederland. Wij zijn hét aanspreekpunt voor vragen over ogen, zien en niet (goed) zien. We delen informatie die betrouwbaar is. We staan voor de belangen van mensen met een oogziekte en brengen hen met elkaar in contact.

De Oogvereniging maakt zichtbaar!

Twee vrouwen, een man en een geleidehond

Wat we doen

Vrouw aan het bellen

Informatie

We geven advies en voorlichting. Dit doen we via de Ooglijn, onze magazines, nieuwsbrieven en website. We houden webinars, allerlei landelijke en lokale bijeenkomsten en hebben verschillende oogcafés. Onze vrijwilligers verzorgen ook voorlichtingsbijeenkomsten en gastlessen over het leven met een oogaandoening en we hebben een ervaringsdeskundigenpool. We voeren campagnes over onderwerpen die mensen met een oogziekte raken.

Lees verder over onze informatiemogelijkheden
Man loopt op busstation

Belangenbehartiging

We komen op voor de belangen van mensen met een oogziekte of een visuele beperking. We zorgen ervoor dat je stem wordt gehoord. Het gaat dan over goede oogzorg, werk, verkeer en vervoer en vele andere thema’s. Kijk hier voor onze standpunten

Lokaal zijn veel van onze vrijwilligers actief als belangenbehartiger. Zij vragen aandacht voor toegankelijkheid of verkeersveiligheid tijdens de internationale dag van de witte stok. Of zij spelen een actieve rol als ervaringsdeskundige bij de ontwikkeling, uitvoering en monitoring van de lokale inclusie agenda. Klik hier als jij ook actief wil worden als lokale belangenbehartiger.

 

Lees onze standpunten
Drie vrouwen aan tafel lachen en in gesprek

Ledencontact

Via onze ledengroepen kom je in contact met mensen met dezelfde oogziekte als jij, uit dezelfde provincie of rond hetzelfde thema. Bij elkaar vind je steun, informatie en tips. Daarnaast zijn er meer dan 75 oogcafés in heel Nederland. Een leuke en makkelijke manier om mensen met een oogziekte te ontmoeten dichtbij huis. Kijk hier voor onze ledengroepen.

Kijk hier welke ledengroepen er zijn

Doel van de Oogvereniging

De Oogvereniging is er om mensen met een oogaandoening zichtbaar te maken. Dat doen wij om ervoor te zorgen dat ze de beste oogzorg krijgen en helemaal mee kunnen doen in de samenleving. We doen ons werk op basis van onze kernwaarden:

Deskundig
We delen informatie. We overleggen met artsen en andere deskundigen. We delen de ervaring en kennis van mensen met een oogaandoening om een samenleving te bouwen waarin iedereen kan meedoen.

Optimistisch
We denken graag in oplossingen. We kijken naar wat er nog wel kan, in plaats van wat er niet meer kan.

Onafhankelijk
Onze standpunten, adviezen en berichten zijn onafhankelijk. Belangen van mensen met een oogaandoening staan altijd voorop.

Samenwerken
We behalen onze doelen door samen te werken. Met onze leden, medewerkers, partners en belanghebbenden.

Organisatie

De Oogvereniging bestaat uit een bestuur, ledenraad en verenigingsbureau. Samen met vele vrijwilligers zetten zij zich in om mensen van de juiste informatie te voorzien, met elkaar in contact te brengen en op te komen voor de belangen van mensen met een oogaandoening.

Lees hier meer over de organisatie.

Samenwerkingsverbanden

Kennis Over Zien

Krachten bundelen om samen het leven van mensen met een visuele beperking makkelijker te maken. Kennis Over Zien deelt en ontwikkelt kennis om de kwaliteit van leven te verbeteren voor mensen die slechtziend of blind zijn. Dit samenwerkingsverband bestaat uit vijf expertiseorganisaties en patiëntenverenigingen: OogverenigingMaculaVerenigingKoninklijke VisioBartiméus en de Robert Coppes Stichting. Een nadrukkelijke rol voor de Oogvereniging is het coördineren van de inzet van ervaringsdeskundigen in de vele projecten en onderzoeken. Lees hier het platform van Kennis Over Zien.

European Blind Union (EBU)

De Oogvereniging is lid van de European Blind Union, de Europese belangenorganisatie van mensen die blind of slechtziend zijn. Steeds meer wetgeving komt uit Europa. Het is belangrijk dat die inclusief is voor mensen met een oogaandoening. Via de EBU is de Oogvereniging al vanaf het begin van de ontwikkeling van wetgeving betrokken. Lees hier meer over de EBU.

Ons team

Maak kennis met de gezichten achter de Oogvereniging

Rik Wouters

Ledenraad Patiëntendomein

Bas van Treek

Ledenraad Patiëntendomein

Arend Schoonvelde

Ledenraad Patiëntendomein

Fred Ritskes

Ledenraad Patiëntendomein

Stefan Molenaar

Ledenraad Patiëntendomein

Lidy van der Lugt

Ledenraad Patiëntendomein

Astrid van der Gaag

Ledenraad Patiëntendomein

Robert-Jan Jonker

Ledenraad Participatiedomein

ANBI-informatie

De Oogvereniging is voor de Belastingdienst een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Dat betekent dat je giften aan de Oogvereniging vaak kunt aftrekken van de belasting.