Tekst grootte

Losloopgebieden Noord-Holland

Dit zijn de mooiste plekjes van de provincie om te gaan wandelen met je geleidehond, die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Heb je nog een goede aanvulling op deze lijst? Stuur dan een e-mail naar geleidehondgebruikers@oogvereniging.nl en dan voegen wij jouw suggestie op een later moment toe. Op deze pagina kun je ook andere provincies bekijken.

  • Castricum: bij de duinrand van Castricum, achter het station (100 meter lopen), vind je een klimduin en wat bospaden waar de hond los mag lopen. Helaas maar een klein stukje, maar vind je het niet erg om een (lange) lijn mee te nemen? Dan kun je in dit duingebied uren lopen. De duinen strekken zich uit van Wijk aan Zee in het zuiden, tot voorbij Schoorl in het noorden. Je kunt op diverse plaatsen de duinen in, maar bij Castricum ligt het station pal aan de duinen. Dit is dus perfect bereikbaar.
  • Camperduin: Vanaf station Alkmaar rijdt er een bus (ongeveer 25 minuten) naar het gehucht Camperduin. Hier vind je een strandopgang en ingang naar de Schoorlse Duinen. De Schoorlse Duinen zijn een losloopgebied van 1 oktober tot 1 maart. In de wintermaanden kun je hier dus uren struinen met de hond los. Niet echt naast een treinstation, maar wel een prachtig gebied, en zeker in de winter een walhalla voor de hond, met bos, duinen, heide en stuifzand. Ook het strand is hier dus aanwezig.
  • Zandvoort: vanaf station Zandvoort aan Zee loop je zo het strand op. Dat behoeft weinig verdere toelichting.
  • Wijk Aan Zee: vanaf station Beverwijk pak je 10 minuutjes de bus naar Wijk aan Zee. Hier kun je uitstappen bij de halte aan het strand. Je kunt dan het strand op, maar ook het ‘dorpsduin’, links van de weg, bij de Reddingsbrigade, is een losloopgebiedje. Het dorpsduin is niet heel groot, je kunt je er ongeveer een uurtje vermaken, maar met het strand erbij biedt het toch een mooi geheel. Ook kun je (wel aangelijnd) ook nog de duinen in ten noorden van Wijk aan Zee, die zijn haast oneindig groot.
    Voorbeeldwandeling 14km: https://www.komoot.nl/tour/87597596
  • Bussum: vanaf station Bussum Zuid loop je zo de heide op en het bos in. Hier kun je uren lopen en struinen met de hond. Het is grotendeels losloopgebied, maar er zijn ook stukken waar je grote grazers kunt tegenkomen. Die herken je aan een wildrooster en een hek. Hier moeten de honden wel aan de lijn.
    Voorbeeldwandeling 12km https://www.komoot.nl/tour/108228425
  • Hilversum en omgeving: rondom Hilversum vind je diverse bos- en heidegebieden die je met de bus kunt bereiken. Wil je hier een wandeling maken? Kijk dan op doggydating.nl voor de losloopgebieden rond Hilversum. Het zijn er te veel om hier zo op te noemen.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle provincies.