Tekst grootte

Losloopgebieden Utrecht

Dit zijn de mooiste plekjes van de provincie om te gaan wandelen met je geleidehond, die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Heb je nog een goede aanvulling op deze lijst? Stuur dan een e-mail naar geleidehondgebruikers@oogvereniging.nl en dan voegen wij jouw suggestie op een later moment toe. Op deze pagina kun je ook andere provincies bekijken.

De mogelijkheden in Provincie Utrecht zijn haast eindeloos. Daarom vind je in deze lijst alleen de gebieden die op loopafstand van een treinstation liggen.

  • Baarn: Baarnse Bos, Kasteel Groeneveld en Hoge Vuursche. Vanaf station Baarn loop je zo het Baarnse bos (losloopgebied) in. Je hoeft alleen een drukke weg over te steken. Tip: wacht hier even tot de spoorbomen dicht gaan en steek dan over. Wel zo veilig! In het Baarnse bos kun je ongeveer een ruim uur lekker lopen. Ook is hier een hondenstrandje. Ga je vanaf het station naar het noordwesten? Dan sta je met een kwartier bij de ingang van de Hooge Vuursche en Kasteel Groeneveld, ook beiden losloopgebied. Bij het kasteel is er veel mogelijkheid tot zwemmen voor de hond, en in de Hooge Vuursche loop je door een prachtig bos. Wil je een lange wandeling maken? Dan kun je de drie hierboven beschreven gebieden makkelijk combineren en is het niet moeilijk om een wandeling tot over de 20km te maken.
    Voorbeeldwandeling Baarn 17km: https://www.komoot.nl/tour/105376397
  • Hollandsche Rading: vanaf het station loop je zo het bos in. Je hoeft er niet eens voor over te steken. Hier vind je leuke bosgebieden, waar je je prima een dag kunt vermaken, zeker als je meerdere gebieden in de omgeving aan elkaar knoopt. Omdat het op de grens van Utrecht en Noord-Holland ligt, kun je zowel richting het Gooi, als richting de Utrechtse Heuvelrug lopen.
  • Voorbeeldwandeling Hollandsche Rading naar Amersfoort (na 10km mogelijkheid om af te breken bij Soest) van 22km: https://www.komoot.nl/tour/79879094
  • Soest: Station Soest Zuid: vanaf hier loop je 10 minuten parallel aan het spoor naar het zuiden. Daar vind je de Soesterduinen, een losloopgebied bestaande uit een enorme zandverstuiving en wat bos. Hier kun jij je zo’n 1,5 a 2 uur vermaken, maar je hond zal na een dag nog steeds niet klaar zijn.
  • Den Dolder: vanaf het station loop je zo het bos in, omdat het bos van Den Dolder is verbonden met de rest van de Utrechtse Heuvelrug, kun je hier allerlei afstanden wandelen, van een klein ommetje tot vele kilometers.
  • Bilthoven: vanaf Bilthoven kun je meerdere kanten op. Je kunt eerst een stukje door het dorp en daarna het bos in, of vanaf het station vrijwel meteen een bos in duiken. Veel is hier losloopgebied, en je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om vanaf hier naar Den Dolder of juist naar Soest te lopen.
  • Driebergen Zeist: Vanaf station Driebergen Zeist loop je ook makkelijk het bos in. Voorheen moest je een heel drukke weg oversteken, mogelijk is deze situatie verbetert na de verbouwing van het station. Anders even verder doorlopen naar het noorden, daar bij de verkeerslichten oversteken en weer een stukje terug. Ten noordoosten van het station is een landgoed waar de honden ook los kunnen. Hier kun je de wandeling starten, ook hier kun je diverse gebieden combineren, door af en toe even aan te lijnen en/of een weg over te steken.

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle provincies.