Tekst grootte

Losloopgebieden Zuid-Holland

Dit zijn de mooiste plekjes van de provincie om te gaan wandelen met je geleidehond, die bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Heb je nog een goede aanvulling op deze lijst? Stuur dan een e-mail naar geleidehondgebruikers@oogvereniging.nl en dan voegen wij jouw suggestie op een later moment toe. Op deze pagina kun je ook andere provincies bekijken.

De mogelijkheden in Zuid-Holland zijn helaas niet overweldigend. Daarom heb ik – naast gebieden die per trein goed bereikbaar zijn – ook een aantal gebieden opgenomen waarvoor je met de metro of bus moet reizen. Dit zodat de Zuid-Hollanders onder ons ook wat keuze hebben.

 • Delft: Station Delft Zuid: vanaf hier loop je in ongeveer een kwartier naar het Abtswoudse bos en de Abtswoudse polder. Hier vind je deels verharde en deels onverharde paden. Het is ook een hondenlosloopgebied. Check voor vertrek even het internet, in de herfst van 2020 was men bezig met het ‘opknappen’ van het gebied, waardoor er veel paden waren afgesloten.
 • Delft: De Delftse Hout, bereikbaar door 10 minuutjes met de bus te gaan vanaf Delft Station. Combineer dit gebied eventueel met het Bieslandse bos, Dobbeplas Nootdorp en Delfgauw. De Delftse Hout is een losloopgebied waar je een wandeling kunt maken tot maximaal 6 a 7 km, ook is er een hondenstrandje en mogen de honden in de wintermaanden ook loslopen op het grote strand. Het hele gebied is aangemerkt als losloopgebied. Wil je een grotere wandeling maken? Dan kun je de Delftse Hout combineren met de Dobbeplas in Nootdorp (ook losloopgebied), het Bieslandse Bos (losloopgebied) en de natuur rond Delfgauw. Dan kun je een wandelronde maken van zo’n 15km.
  Voorbeeldwandeling Delftse Hout, Bieslandse Bos, Dobbeplas 14km: https://www.komoot.nl/tour/272877668
 • Nieuwerkerk aan de IJssel: vanaf statino Nieuwerkerk loop je in een dik kwartier naar recreatiegebied Hitland, een weids en Hollands landschap waar de hond los kan. Er zijn hier wel relatief veel asfaltpaden, dus op een mooie zondag kan het er druk zijn met (race)fietsers en andere wandelaars.
 • Scheveningse strand en duinen: pak vanaf Den Haag CS een tram naar Scheveningen. In de wintermaanden mag de hond lekker los op het strand. Ook loop je bij Scheveningen Noord zo de duinen in.
 • Zoetermeer: Ballijbos. Hier kom je met de bus van het station in 5 minuten, plus nog zo’n 5 minuten lopen vanaf de bushalte tot de kinderboerderij. In het Ballijbos mogen de honden los lopen. Je kunt op dit voormalig Floriadeterrein een leuke wandeling van zo’n 1,5 uur maken. Er is voor de avonturiers onder ons ook een laarzenpad in dit bos. Ook een hondenstrandje is aanwezig. Het Ballijbos kent grotendeels makkelijk begaanbare paden.
 • Rotterdam: vanaf station Rotterdam Noord kun je met de tram naar Hillegersberg, vanwaar je het Bergse bos in wandelt in 5 minuten. Hier kun je een ronde lopen van 5km, of doorsteken naar de Zevenhuizerplas, waarmee je een lijnwandeling van zo’n 11km kunt maken met de hond los.
  Voorbeldwandeling Hillegersberg Zevenhuizerplas 10km: https://www.komoot.nl/tour/167908749
 • Rotterdam: Zevenhuizerplas: vanaf metrostation Nesselande loop je in 5 minuten naar de plas. Een ronde om de plas is ongeveer 6 km, en kan voor 75% met de hond los. Hier is voldoende zwemgelegenheid en diverse strandjes te vinden.
 • Rhoon: Vanaf metrohalte Rhoon loop je in 15 minuten naar de jachthaven. Hier beginnen de Rhoonse Grienden. Officieel geen losloopgebied, maar desalniettemin een mooi gebied. Vanaf hier kun je een rondje wandelen, of een lijnwandeling maken en via de Oude Maas (graspad, losloop) en Carnisse Grienden (losloop) naar het eindpunt van tram 25 in Barendrecht lopen. Dat is totaal 10 km.
  Voorbeeldwandeling Barendrecht naar Rhoon 9,5km: https://www.komoot.nl/tour/304005201
 • Ouddorp: Vanuit Ouddorp loop je zo het strand op of de duinen in. Ouddorp is vanaf metrostation Spijkenisse per bus bereikbaar (40 minuten). Hier kun je een mooie strand- en duinwandeling maken zo lang als je wil.
 • Hoek van Holland: met de metro reis je naar station Hoek van Holland Haven, waarna je nog 3 minuten met de bus verder moet naar Strand. Hier stap je zo het strand op, of de duinen in. Zowel op het strand als in een deel van de duinen mogen de honden heerlijk los.
 • Naast al deze mooie wandelgebieden kun je natuurlijk ook nog langs de hele kust het strand op, waar de honden eigenlijk altijd los mogen in de winter, en op sommige stranden ook het hele jaar door. Dat geldt onder andere voor de stranden bij Noordwijk (speciaal stuk hondenstrand) en Monster (stuk hondenstrand).

Klik hier om terug te gaan naar het overzicht van alle provincies.