Tekst grootte

Vergoeding bril en lenzen vanuit je zorgverzekeraar

Worden jouw nieuwe brillen of lenzen vergoed vanuit je basiszorgverzekering, of moet je dan een aanvullend pakket afsluiten? Het is een veelgestelde vraag. Aan vergoedingen zitten spelregels vast. Op deze pagina lees je daar meer over en krijg je praktische tips van andere mensen met hoge myopie.

een vrouw zoekt een bril uit bij een optiekzaak

Worden mijn bril of lenzen vergoed door mijn zorgverzekeraar?

Volg onderstaand stroomschema en kom erachter. Wanneer je niet kunt zien, bekijk dan de uitgeschreven variant van de infographic. Weet je nog niet zeker wat voor jou van toepassing is, neem dan contact op met je zorgverzekeraar.

infographic met een stroomschema, aan de hand van vragen over je sterkte, leeftijd en een eventuele medische indicatie kan je een route volgen welke informatie geeft over of je wel of geen (gedeeltelijke) verhouding ontvangt van je zorgverzekeraar. Het schema is complex en niet in een aantal zinnen te omschrijven.

Download de infographic

Bovenstaande afbeelding bewaren? Download hier de volledige infographic. Handig wanneer je deze informatie wilt delen met anderen. Versie: maart 2024

Praktische tips

  • De min-sterkte van de bril is bepalend voor de vergoeding door de basiszorgverzekering, ook als lenzen worden besteld en geen glazen. Zit de sterkte rond de grenswaarde voor wel/niet vergoeding, dan kan het nuttig zijn om het recept met een PLUS cilinder uit te laten schrijven. Tel de sterkte van de cilinder bij de sferische sterkte op. Bijvoorbeeld bril S -8,25 dioptrie met cilinder C -2,25 dioptrie en as 90° wordt in de notering met een plus cilinder S -10,50 dioptrie met cilinder C +2,25 dioptrie en as 180°. De opticien bestelt glazen altijd met PLUS cilinder bij de leverancier.
  • Jonger dan 18 en myopie-remmende glazen tussen 0 en -6 dioptrie: er is helaas geen recht op vergoeding uit de basiszorgverzekering. Laat het myopie-remmend dan weg op de factuur zodat het uit de aanvullende verzekering wordt vergoed.
  • Ouder dan 18 en -10 dioptrie of sterker: als de contactlenzen niet worden verdragen door bijvoorbeeld droge ogen of een cognitieve beperking, probeer dan toch met een brief van de oogarts de brillenglazen vergoed te krijgen als essentieel hulpmiddel.
  • Je kunt een medische indicatie krijgen voor speciale situaties zoals wanneer de sterkte tussen links en rechts meer dan 4 dioptrie verschilt. Vraag je arts of je een brief met zo’n medische indicatie kunt krijgen. Myopie-remmende glazen tussen 0 en -6 dioptrie vallen hier helaas niet onder.
  • Check of je opticien of contactlensspecialist een contract heeft met je zorgverzekeraar. Zo niet, dan kan de vergoeding aanmerkelijk lager uitpakken, en overweeg dan dus een andere leverancier voor je bril of lenzen.
  • Kosten van de afgelopen drie jaar kun je mogelijk nog declareren mits je de bijbehorende informatie nog hebt.
  • Bij een afwijzing door de zorgverzekeraar: bel en vraag wat er niet goed was.
De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via: