Tekst grootte

Naar de oogarts

De tijd in de spreekkamer bij de oogarts of optometrist is kort. Het is daarom belangrijk dat je je afspraak goed voorbereidt. Deze tips kunnen hierbij helpen.

vrouw op controle bij de oogarts.

Voorbeeldvragen

Op de website vragenaandeoogarts.nl vind je voorbeeldvragen die je kunt stellen aan de oogarts. Er zijn vragen over glaucoom, maculadegeneratie, staar en andere veelvoorkomende en meer zeldzame aandoeningen.

Beperk het aantal vragen dat je stelt tot maximaal 3. Hoe meer vragen je stelt, hoe minder tijd de oogarts heeft om je ogen te onderzoeken en grondig antwoord te geven op je vragen.

Samen beslissen

Een operatie of niet? Deze of andere oogdruppels? Als je naar de (oog)arts gaat heb je vaak meerdere mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Welke behandeling of welk onderzoek het beste bij je past hangt van een aantal dingen af, bijvoorbeeld van de risico’s en de bijwerkingen.

Het is belangrijk om samen met je arts deze zaken op een rijtje te zetten. Dit kun je doen door 3 goede vragen te stellen:

  •  Wat zijn mijn mogelijkheden?
  • Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat betekent dat in mijn situatie?

Deze vragen nodigen je arts uit goede informatie te geven en een open gesprek met je te voeren. Samen met hem of haar kun je vervolgens beslissen welk onderzoek of behandeling het beste bij je past.

Keuzekaarten

Een keuzekaart helpt je samen met je arts te beslissen welke zorg het beste bij je past. Je kunt de kaart bekijken voordat je naar de arts gaat. Of je krijgt de kaart tijdens het gesprek met de arts.