Tekst grootte

Fietsen met een visuele beperking

Kun je veilig fietsen met een oogaandoening? Op deze vraag is geen eenduidig antwoord te geven, omdat dit van verschillende factoren afhankelijk is of je met een oogaandoening veilig kunt fietsen. Op deze pagina vind je handvatten om te helpen bij je overweging om wel of niet op de fiets te stappen.

een fiets staat gestalt tegen een railing

Onderzoek verantwoord fietsen met een visuele beperking

Bart Jelijs (Rijksuniversiteit Groningen) en Koninklijke Visio deden onderzoek of een lage gezichtsscherpte of een beperkt gezichtsveld veilig en verantwoord fietsen in de weg staat. Meer informatie over dit onderzoek, de resultaten en tips hoe je een fietstocht goed kunt voorbereiden en waar je op kunt letten tijdens het fietsen lees je op het Kennisportaal van Koninklijke Visio: Fietsen als je slecht ziet.

Hier alvast enkele tips:

  • Bereid vooraf je rit goed voor. Vraag jezelf hierbij steeds af: “Kom ik veilig op mijn bestemming en ook weer veilig thuis”.
  • Houd rekening met het weer. Als je last hebt van lichthinder kan je een zonnebril of pet met klep gebruiken.
  • Pas steeds opnieuw je snelheid aan de omstandigheden aan. Rijd rustiger als je meer tijd nodig hebt om het verkeer te overzien. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op plekken waar veel verkeer is, of bij lastige oversteekplaatsen. Stap van je fiets af waar dat nodig is.
  • Stap af bij een kruising die lastig te overzien is en steek deze lopend over.

Plezier voor twee op de tandem

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om samen met een voorrijder op een tandem te fietsen. Moet je allebei even groot zijn om op een tandem te fietsen, wat kost een tandem en is het mogelijk om de kosten vergoed te krijgen, welke soorten tandems zijn er? Vind het antwoord op deze vragen op het Kennisportaal van Koninklijke Visio: Fietsen op de tandem, plezier voor twee.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via