Tekst grootte

Vakantie en dagjes uit

Eropuit gaan en vakantie vieren wil (bijna) iedereen! Ook voor mensen met een visuele (en auditieve) beperking zijn er allerlei mogelijkheden. Voor wie niet kan deelnemen aan de standaardvakanties zijn er speciale activiteitencentra.

een man met een hertengewei in een boswachersoutfit

Op stap met een begeleider

Vind je het lastig om alleen erop uit te gaan? Misschien is het dan prettig als een vrijwilliger of begeleider met je meegaat. De gemeente kan helpen om een vrijwilliger of begeleider te vinden. Voor vragen hierover kun je een afspraak maken met het Wmo-loket van je gemeente.

Mensen die doofblind zijn kunnen voor gespecialiseerde begeleiding terecht bij:

Eropuit

Tips voor een toegankelijk dagje uit:

 • Stichting Kubes: kunstzinnige en culturele excursies
  Stichting Kubes organiseert regelmatig excursies, in verschillende regio’s in het land. Daarbij is aandacht voor beleving via alle zintuigen. Voor een extra bijdrage is persoonlijke begeleiding mogelijk.
 • Twin-travel. Twin-Travel biedt een programma met wandelingen en culturele dagjes uit (en vakanties) voor mensen met een visuele beperking. Je kunt tegen extra betaling rekenen op een begeleider.
 • Dagje eropuit met de tandem. Er zijn tandemclubs die tochten organiseren:
  Tandemclub Vught
  De Tandemclub – Tandemtochten in Zuid-Nederland en België.
 • Op Museum4all.eu vind je musea die toegankelijk zijn voor mensen met een visuele beperking.
 • Toegankelijk theater voor doven en slechthorenden: Op de website van Phonak Theatertour vind je theatervoorstellingen met voorzieningen voor doven en slechthorenden.
 • Duofiets: Huur een fun2Go-fiets: fietsen terwijl je naast elkaar zit.
 • Wil je meer weten over sporttandems, tandemvakanties, en andere tandemzaken? Neem dan een kijkje op de website van de Tandemclub.

Tip: Dagkaart Fiets van NS

Met de Dagkaart Fiets van de NS neemt je je eigen tandem mee in de trein door heel Nederland. Dit mag doordeweeks tussen 9.00-16.00 uur en na 18.30 uur. In het weekend en in juli en augustus gelden die beperkingen niet. In treinen van Arriva is het meenemen van een fiets of tandem gratis.

Vakanties

 • Landal Greenparks heeft aangepaste vakantiewoningen: VisionVilla en Rabbit Hill.
 • Johanniter vakantieweken: voor vijftigplussers met een beperking. Deze organisatie kan ook een vrijwillige begeleider zoeken die samen met jou op vakantie wil.
 • Het Vakantiebureau: voor mensen met een (visuele) beperking.
 • Op wintersportvakantie met de NVSV
 • .
 • Twin-travel: vakanties (en activiteiten) met begeleiding.
 • NBAV voor aangepaste vakanties.
 • Voettochten: wandelvakanties voor mensen met een visuele beperking.

Tip: vergoeding voor extra kosten

Kunt je een vakantie niet betalen door de extra kosten voor begeleiding? Bij het LSBS Vakantiefonds kun j een vergoeding aanvragen voor de extra begeleidingskosten. Doe dat minimaal twee tot drie maanden voor de geplande vertrekdatum.

Activiteitencentra

Als je door je beperking niet kunt deelnemen aan gewone activiteiten in je eigen omgeving, dan is een dagactiviteitencentrum misschien iets voor jou. Neem contact op met een centrum uit de tekst hieronder om te vragen wat er mogelijk is.

Stichting Blindenpenning in Amsterdam

‘The Whale’ is het activiteitencentrum van Stichting Blindenpenning in Amsterdam. Er worden verschillende activiteiten georganiseerd voor volwassenen met een visuele beperking uit de regio Amsterdam.

Activiteitencentra van organisaties voor revalidatie

De organisaties voor persoonlijk advies, revalidatie, zorg en (begeleid) wonen (Visio en Bartiméus) bieden op sommige locaties ook dagactiviteiten aan. Neem contact met hen op voor meer informatie.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via: