Hieronder treft u meer informatie over hoe u zelfstandig uw stem kunt uitbrengen bij verkiezingen.
Waarom stemmen met de stemmal?
In onderstaand filmpje uit 2019 geven (oud-)minister Bruins en verschillende ervaringsdeskundigen antwoord op de vraag waarom zelfstandig stemmen voor hen belangrijk is en hoe stemmen met een stemmal in zijn werk gaat.
Lees de brochure Toegankelijk stemmen voor iedereen en de leaflet Tips en informatie voor een toegankelijk stemlokaal van Koninklijke Visio, Bartiméus, de Robert Coppesstichting en de Oogverening. Bekijk de video Toegankelijk stemmen voor mensen met een visuele beperking hieronder en beluister de podcast-aflevering over stemmen met een visuele beperking.
Hoe werken de stemmal en audio-ondersteuning met de soundbox?
Uw stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.
Download de handleiding voor het gebruik van de stemmal en soundbox op het stembureau (Word) en de instructie voor stembureaumedewerkers (pdf).
Audiospeler
Loep met verlichting
Sinds 2019 ligt in ieder stembureau in Nederland een loep met verlichting klaar. Dit is een nieuwe verplichting vanuit de Kieswet. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.
Waar kunt u stemmen met de stemmal?
In onderstaande gemeenten zal bij de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021 een stemmal en soundbox beschikbaar zijn:
- Almere
- Amersfoort
- Amsterdam
- Arnhem
- Apeldoorn
- Barendrecht
- Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert
- Den Haag
- Dordrecht
- Eindhoven
- Emmen
- Geldrop-Mierlo
- Goeree Overvlakkee
- Gouda
- Haarlem
- Haarlemmermeer
- Heerenveen
- Heerlen
- Helmond
- ’s-Hertogenbosch
- Hoeksche Waard
- Langedijk
- Leidschendam-Voorburg
- Lelystad
- Nijmegen
- Nissewaard
- Noordenveld
- Renkum
- Rotterdam
- Sliedrecht
- Soest
- Stein
- Tynaarlo
- Utrecht
- Utrechtse Heuvelrug
- Veldhoven
- Velsen
- Vught
- Wormerland
- Zaanstad
- Zeist
- Zoetermeer
Hulp bij het stemmen
Kunt u niet zelfstandig stemmen, dan hebt u ook het recht om zich te laten ondersteunen. Dat staat in artikel J 28 van de Kieswet:
Kieswet artikel J 28
Wanneer aan het stembureau blijkt dat een kiezer wegens zijn lichamelijke gesteldheid hulp behoeft, staat het toe dat deze zich laat bijstaan.
Op ieder stembureau ligt een exemplaar van de Kieswet. Hier kunt u zich dus altijd op beroepen. U kunt zelf kiezen door wie u zich laat ondersteunen. Hier zegt de Kieswet niets over.
Iemand machtigen
U kunt ook iemand anders machtigen om uw stem voor u uit te brengen. Op de achterzijde van het stembiljet kunt u de machtiging invullen. U moet daarvoor uw handtekening plaatsen. Ook moet u een kopie van een geldig legitimatiebewijs meegeven aan de persoon die u machtigt.
Online bijeenkomst Stemmen met een visuele beperking van 1 okt 2020
Op 1 oktober 2020 vond de digitale bijeenkomst over toegankelijk stemmen voor mensen met een visuele beperking plaats waarbij ruim 55 medewerkers van gemeenten en belangenbehartigers aanwezig waren. De bijeenkomst is opgenomen en is terug te vinden op YouTube. Tijdens de online bijeenkomst werden er door deelnemers een aantal vragen gesteld. Deze vragen en de daarbij behorende antwoorden zijn terug te lezen in het Word-bestand Vraag en antwoord online bijeenkomst 1 oktober.
In de media
In 2019 was er veel media aandacht voor zelfstandig stemmen met een visuele beperking. Een kleine selectie:
Lees het artikel in de Gooi- En Eembode met goede uitleg over gebruik van stemmal en soundbox en bekijk hieronder filmpjes over zelfstandig je stem uitbrengen als visueel beperkte in Grave en Sliedrecht.
Meer weten?
Voor meer informatie over stemmen met een visuele beperking kunt u ook bellen naar de Ooglijn: 030-2945444.