Hieronder treft u meer informatie over hoe u zelfstandig uw stem kunt uitbrengen bij verkiezingen.
Reacties
Lees een leuke reactie van een kiezer uit Kerkrade >>
Stemmen met een visuele beperking
Op 15, 16 en 17 maart 2021 vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Iedere stem telt, ook die van mensen met een visuele beperking. Maar hoe stemt u als u het stembiljet niet (goed) kunt lezen? In dit filmpje (gemaakt door Oogvereniging in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken) worden alle mogelijkheden om te stemmen met een visuele beperking op een rijtje gezet.
De informatie uit het filmpje nog even nalezen? Lees meer in de volledige omschrijving van het filmpje over stemmen met een visuele beperking (Word).
Stemmen met de stemmal
In een aantal gemeenten in Nederland kunnen kiezers gebruik maken van een stemmal met audio-ondersteuning door middel van de soundbox. In dit filmpje leggen wij u graag uit hoe de stemmal en soundbox gebruikt kunnen worden.
De informatie uit het filmpje nog even nalezen? Lees meer in de volledige omschrijving van het filmpje over de stemmal.
Lees ook onze tips voor hoe een stembureaumedewerker het stembiljet correct in de mal legt.
Webinar ‘Stemmen met een visuele beperking’
Op 1 maart 2021 organiseerden de Oogvereniging in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken, Koninklijke Visio, Bartiméus, de Robert Coppes Stichting en de gemeente Utrecht een webinar over toegankelijk stemmen met een visuele beperking. In dit webinar kwamen onder andere de mogelijke hulpmiddelen en het gebruik van de stemmal aan bod. Kon u niet aanwezig zijn? Kijk de volledige webinar terug. Tijdens de webinar werken een aantal goede vragen gesteld. Deze Vragen en antwoorden hebben wij voor u op een rijtje gezet.
Voorbereiding op het stemmen
Nog geen idee op wie uw wilt stemmen? Luistert u in het stemhokje alle kieslijsten af? Om uzelf in het stemhokje veel tijd en energie te besparen is het goed om vooraf uw keuze te maken. Het platform Duurzaam Nieuws zet voor u alle partijprogramma’s, stemwijzers en kieswijzers op een rijtje. Let goed op welke stemwijzer of kieswijzer voor uw schermlezer het meest toegankelijk is. De kieslijst doornemen kan natuurlijk ook. Via uw gemeente kunt u een kieslijst in grootletter, braille of in gesproken vorm aanvragen.
Hoe werken de stemmal en audio-ondersteuning met de soundbox?
Uw stembiljet wordt door een medewerker van het stembureau in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via de soundbox met koptelefoon krijgt u te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. U hoort ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat op wie u wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood.
Download de handleiding voor het gebruik van de stemmal en soundbox op het stembureau (Word) en de instructie voor stembureaumedewerkers (pdf).
Lees ook onze tips voor hoe een stembureaumedewerker het stembiljet correct in de mal legt.
Waar kunt u stemmen met de stemmal?
In onderstaande gemeenten zal bij de Tweede Kamer verkiezingen in maart 2021 een stemmal en soundbox beschikbaar zijn:
Op 15, 16 en 17 maart 2021 kunt u stemmen met de stemmal en soundbox op het stembureau in het stadhuis van Almere, aan het Stadhuisplein 1.
Kiezers die gebruik willen maken van de stemmal en souncbox kunnen op 15, 16 en 17 maart terecht bij het Xtra Toegankelijke stembureau in Stadscafé De Observant, aan het Stadhuisplein 7, 3811 LM Amersfoort.
In de gemeente Amsterdam zijn de stemmal en soundbox op 15, 16 en 17 maart 2021 te vinden bij de stemlocaties in het nieuwe universiteitsgebouw van de Vrije Universiteit (De Boelelaan 1111) en in de Kraanzaal van het stadhuis/Stopera (Amstel 1, 1011 PN Amsterdam. Om u in het stemhokje tijd te besparen, raden wij u aan voorafgaand aan uw bezoek aan het stembureau de kandidatenlijsten vast door te nemen. U vindt de gesproken kandidatenlijsten op de website van de gemeente Amsterdam.
In de gemeente Arnhem zijn de stemmal en soundbox op de drie stemdagen op verschillende locaties beschikbaar: Op maandag 15 maart 2021 is te mal te vinden bij Sport- en Ontmoetingscentrum De Laar West, Brabantweg 115, 6844 GA Arnhem. Op dinsdag 16 maart 2021 ligt de mal bij de Salvatorkerk, Salvatorplein 274, 6832 AH Arnhem. De kerk is gelegen bij winkelcentrum de Drieslag in Malburgen. Op woensdag 17 maart 2021 kunt u terecht bij de Pathé bioscoop, Oude Stationsstraat 20, 6811 KE Arnhem. U vindt de bioscoop bij het centraal station.
In Apeldoorn kunnen kiezers op 15, 16 en 17 maart gebruik maken van de stemmal in het stembureau in het stadhuis (Marktplein 1) in Apeldoorn. Meer informatie over de ligging van het stadhuis vindt u op de gemeentewebsite van Apeldoorn.
Op het stadhuis van Assen (Noordersingel 33) kunt u terecht als u gebruik wilt maken van de stemmal en soundbox. Lees meer over stemmen met een beperking in Assen >>
Op 17 maart kunnen kiezers die gebruik willen maken van de stemmal en soundbox terecht bij het stembureau in het stadhuis van Barendrecht (Binnenhof 1, 2991 AA Barendrecht). Naast het stadhuis aan de Middenbaan, vindt u een bushalte.
In de gemeente Beemster/Purmerend kunt u tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart gebruik maken van de stemmal en soundbox in het stadhuis van Purmerend aan de Purmersteenweg 42. Inwoners van de gemeente Beemster dienen een kiezerspas aan te vragen om gebruik te kunnen maken van de stemmal in de gemeente Purmerend. Een kiezerspas vraagt u aan bij uw eigen gemeente.
In de gemeente Borger-Odoorn kunnen kiezers met een visuele beperking op woensdag 17 maart 2021 gebruik maken van de stemmal en audio-ondersteuning in het stembureau in het gemeentehuis van Exloo (Hoofdstraat 50). Er is een bushalte aanwezig voor het gemeentehuis.
In de gemeente Grave kunnen kiezers met een visuele beperking terecht op het stadhuis van Grave om gebruik te maken van de stemmal (Arnoud van Gelderweg 71, 5361 CV in Grave,). Woont u in de gemeentes Cuijk, Mill of Sint Hubert? Dan kunt u bij uw gemeente een kiezerspas aanvragen en gebruik maken van de stemmal.
In de gemeente Den Haag kunt u op maandag 15 en dinsdag 16 maart op vijf locaties gebruik maken van de soundbox en stemmel en op woensdag 17 maar op maar liefst acht locaties. De gemeente Den Haag toont op haar website een uitgebreid overzicht van alle voorzieningen voor blinden en slechtzienden en de locaties van de stembureaus die zijn ingericht met voorzieningen als de stemmal en soundbox.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 is in de gemeente Dordrecht een stemmal en soundbox beschikbaar op het stembureau in het Stadskantoor (Spuiboulevard 300) in Dordrecht.
In de gemeente Eindhoven kunt op 15, 16 en 17 maart stemmen met de stemmal en soundbox bij het stembureau in het stadhuis van Eindhoven aan het Stadhuisplein 1, 5611 EM Eindhoven. De dichtstbijzijnde halte van het openbaar vervoer is te vinden op het stadhuisplein, ter hoogte van het stadhuis.
In de gemeente Emmen kunt u tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart gebruik maken van de stemmal en soundbox, deze vindt u in het stembureau op het stadhuis (Raadhuisplein 1, Emmen).
Op woensdag 17 maart heeft de gemeente Geldrop-Mierlo de volgende twee stembureaus ingericht voor mensen met een visuele beperking: Wijkgebouw Oranjeplein, Jan van Amstelstraat 1, 5666 GE Geldrop en OBS ’t Schrijverke, Graspieper 10, 5731 SP Mierlo. Lees meer over stemmen met een beperking in gemeente Geldrop-Mierlo >>
Op Goeree-Overflakkee zal de stemmal op de drie stemdagen elke dag op een andere locatie beschikbaar zijn. Op maandag 15 maart 2021 vindt u de stemmal in Ouddorp bij de Dorpstienden (Dorpstienden 4, 3253AS Ouddorp). Op dinsdag 16 maart 2021 vindt u de stemmal in de Grutterswei in Nieuwe Tonge (Willemstraat 14, 3255 BS Oude-Tonge). Op woensdag 17 maart 2021 is de stemmal voor u beschikbaar in het wijkcentrum in Middelharnis (Doetinchemsestraat 27, 3241 AA Middelharnis), het wijcentrum is goed bereikbaar met de bus (bushalte vlakbij het gebouw).Voor meer informatie over stemmen met een visuele beperking kunt u terecht op de website van de gemeente Goeree-Overflakkee.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 is de stemmal en soundbox beschikbaar in het Huis van de Stad, gelegen aan de Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda. Op 15 en 16 maart is het stembureau geopend van 7.30 tot 21.00 uur, op 17 maart is het stembureau geopend van 6.30 tot 21.00 uur. Deze stemlocatie is gelegen tussen het NS station en een parkeergarage, tegenover het gebouw is een bushalte. Een geleidelijn loopt tot aan de ingang van het gebouw.
De gemeente Haarlem stelt de stemmal en soundbox ter beschikking op het Stadskantoor Raakspoort (Zijlvest 39).
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kunt u in de gemeente Haarlemmermeer terecht op vier plaatsen voor gebruik van de stemmal en soundbox: Badhoevedorp: Dorpshuis Badhoevedorp, Snelliuslaan 35 (geopend op 15, 16 en 17 maart); Hoofddorp: Raadhuis, Raadhuisplein 1 (geopend op 15, 16 en 17 maart); Nieuw-Vennep: Zalencentrum het Trefpunt, Hoofdweg Oostzijde 1380 (geopend op 17 maart); Zwanenburg: Dorpshuis Zwanenburg: Dennenlaan 133 (geopend op 15, 16 en 17 maart). Meer informatie over stemmen met een visuele beperking in de Haarlemmermeer leest u op de website van de gemeente.
In de gemeente Heereveen kunnen kiezers die gebruik willen maken van de stemmal op 15, 16 en 17 maart terecht in het stembureau op het gemeentehuis (Crackstraat 2). Meer informatie over stemmen met een visuele beperking in Heereveen vindt u op de gemeentewebsite.
Inwoners van de gemeente Heerhugowaard en Langedijk (in bezit van een Kiezerspas) kunnen op 15, 16 en 17 maart 2021 gebruik maken van de stemmal en soundbox op stembureau Cool Kunst en cultuur, gelegen op Coolplein 1, 1703 XC Heerhugowaard. De Hugohopper biedt vervoer van en naar het stembureau.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 kunt u voor gebruik van de stemmal en soundbox terecht bij Parkstad Limburg Theater – aan het Burgemeester van Grunsvenplein 145, 6411 AS Heerlen en Sporthal Varenbeuk – Hei-Carisborgweg 19, 6414 NL Heerlen.
De gemeente Helmond stelt tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart een stemmal en soundbox beschikbaar, deze zal gedurende de stemdagen op verschillende tijdstippen beschikbaar zijn op vier locaties. Op de website van de gemeente Helmond vindt u een overzicht wanneer de mal op welke locatie te vinden is.
De stemmal, soundbox en kandidatenlijst in braille zijn beschikbaar op het stembureau op het centraal station. Het stembureau is gelegen aan de voorzijde van het station op het stationsplein. Het stembureau is op maandag 15 en dinsdag 16 maart geopend van 07.30 tot 21.00 uur en op woensdag 17 maart van 06.00 tot 21.00 uur.
In de gemeente Hoeksche Waard zal de stemmal tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15, 16 en 17 maart te vinden zijn in het Servicepunt in Oud-Beijerland (W. van Vlietstraat 6,
3262 GM Oud-Beijerland). Meer informatie over stemmen met de stemmal in de Hoeksche Waard vindt u op de gemeentewebsite.Inwoners van de gemeente Heerhugowaard en Langedijk (in bezit van een Kiezerspas) kunnen op woensdag 17 maart 2021 gebruik maken van de stemmal en soundbox op stembureau Cool Kunst en cultuur, gelegen op Coolplein 1, 1703 XC Heerhugowaard. De Hugohopper biedt vervoer van en naar het stembureau.
In de gemeente Leiden kunt u gebruik maken van de stemmal en soundbox op woensdag 17 maart 2021 in het stembureau Stadskantoor (Bargelaan 190). U vindt het Stadskantoor vlak naast station Leiden Centraal aan de westzijde (bij het LUMC).
De gemeente Leidschendam-Voorburg stelt op woensdag 17 maart een stemmal en soundbox ter beschikking op het stembureau in het Servicepunt Leidschendam aan de Koningin Wilhelminalaan 2. Meer informatie over toegankelijk stemmen in Leidschendam-Voorburg vindt u op de gemeentewebsite.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 is in het stadhuis van Lelystad aan het Stadhuisplein 2, 8232 ZX in Lelystad een stembureau ingericht voor kiezers met een visuele beperking.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 kunt u stemmen met de stemmal en soundbox in het Zelfregiecentrum aan de Sint Jorisstraat 72, 6511 TD in Nijmegen. Dit stembureau is bereikbaar met het openbaar vervoer. U kunt uitstappen bij halte Sint Canisiussingel als u reist met de buslijnen: 82, 300, 331 of SB58. Het Zelfregiecentrum zit recht tegenover de bushalte (ventweg oversteken). Reist u met de buslijnen 2, 13, 15, 33, 80, of SB58, dan kunt uitstappen bij halte Hunnerpark. Het Zelfregiecentrum Nijmegen zit recht tegenover de halte.
Op 15, 16 en 17 maart zullen stemmal en soundbox beschikbaar zijn in het stembureau in het stadhuis aan de Raadhuislaan 106, 3201 EL Spijkenisse. Meer informatie over de bereikbaarheid van het stadhuis vindt u op de website van de gemeente Nissewaard.
In de gemeente Noordenveld kunnen kiezers op 15, 16 en 17 maart 2021 gebruik maken van de stemmal en soundbox in het stembureau in het gemeente huis, aan de Raadhuisstraat 1 in Roden.
In de gemeente Beemster/Purmerend kunt u tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart gebruik maken van de stemmal en soundbox in het stadhuis van Purmerend aan de Purmersteenweg 42. Inwoners van de gemeente Beemster dienen een kiezerspas aan te vragen om gebruik te kunnen maken van de stemmal in de gemeente Purmerend. Een kiezerspas vraagt u aan bij uw eigen gemeente.
Op 15 en 16 maart 2021 kunnen kiezers die gebruik willen maken van de stemmal en soundbox terecht in het gemeentehuis in Oosterbeek aan de Generaal Urquhartlaan 4, 6861 GG in Oosterbeek. Op woensdag 17 maart 2021 zijn de stemmal en soundbox beschikbaar voor de bewoners van het Schild (woonzorgcentrum voor blinden en slechtzienden) tussen 8.30 en 12.00 uur.
In de gemeente Rotterdam kunnen kiezers met een visuele beperking op 15, 16 en 17 maart 2021 op twee locaties terecht voor het gebruik van de stemmal: in Publiekslocatie IJsselmonde, Herenwaard 21, Groot IJsselmonde en bij Publiekslocatie Prins Alexander, Prins Alexanderplein 25, Oosterflank Prins Alexander.
Kiezers met een visuele beperking kunnen in de gemeente Sliedrecht gebruik maken van de stemmal in het gemeentekantoor aan de Industrieweg in Sliedrecht. Meer informatie over stemmen met de stemmal in Sliedrecht vindt u op de website van de gemeente.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 is in het stadhuis van Soest aan het Raadhuisplein 1, 3762 AV te Soest een stembureau ingericht voor kiezers met een visuele beperking met een stemmal en soundbox.
In de gemeente Stein zal de stemmal op 15, 16 en 17 maart beschikbaar zijn in stemlokaal de Grous, Heerstraat Centrum 38 6171 HW Stein. Deze locatie is goed bereikbaar met de bus. Bovendien is er de mogelijkheid, indien u niet de mogelijkheid hebt om zelfstandig naar het stemlokaal te reizen, gebruik te maken van de Wensauto. De Wensauto kan (bij voorkeur enkele dagen vooraf) tussen 8.30 en 13.00 uur besteld worden door te bellen met 06-28447614 of 046-4263395.
Het stembureau met de stemmal wordt ingericht in voormalig restaurant Lucebert in Theater de Schouwburg (let op: de ingang zit aan de voorzijde van het gebouw) aan het Louis Bouwmeesterplein 1 . Dit stembureau is open op 15, 16 en 17 maart van 7:30 tot 21:00 uur. Hier kunnen ook mensen zonder visuele beperking stemmen. Lees meer over stemmen met een visuele beperking in Tilburg >> Als u niet zelfstandig naar het stembureau kunt reizen, kunt u gebruik maken van de gratis stemtaxi. Zo kan iedereen gebruik maken van het stemrecht. De stemtaxi is te reserveren voor 15, 16 of 17 maart via 0900-0595.
In de gemeente Tynaarlo kunnen kiezers met een visuele beperking gebruik maken van de stemmal in het gemeentehuis (Kornoetjeplein 1, Vries). Deze locatie is geopend op 15, 16 en 17 maart 2021.
Op 15, 16 en 17 maart 2022 kunnen kiezers uit Utrecht en omgeving die gebruik willen maken van de stemmal en soundbox terecht bij het stembureau in het Stadskantoor, Stadsplateau 1 in Utrecht.
De gemeente Utrechtse Heuvelrug stelt op alle drie de stemdagen een stemmal en soundbox ter beschikking. Op maandag 15 maart en dinsdag 16 maart kunnen kiezers terecht in Zalencentrum Nieuw Salem in Driebergen (De Lei 86,
3971 CA Driebergen-Rijsenburg, meer informatie over de bereikbaarheid van Zalencentrum Nieuw Salem vindt u op de website) en in het Cultuurhuis in Doorn (Kerkplein 2, 3941 HV Doorn). Op woensdag 17 maart ligt de mal in Nieuw Salem. Die dag gaat het materiaal uit het cultuurhuis naar Bartiméus waar een bijzonder stembureau wordt ingericht. Op deze locatie kunnen alleen inwoners en personeel van Bartiméus hun stem uitbrengen.De gemeente Veldhoven stelt op 15, 16 en 17 maart een stemmal en soundbox ter beschikking voor kiezers, deze is te vinden in het gemeentehuis (Meiveld 1, 5501 KA Veldhoven). Meer informatie over toegankelijk stemmen in de gemeente Veldhoven vindt u op de gemeentewebsite.
Inwoners van Velsen en omgeving kunnen bij de Tweede Kamerverkiezingen gebruik maken van de stemmal en soundbox, deze vindt u op de stemlocatie bij het gemeentehuis aan het Dudokplein 1, 1971 EN in IJmuiden.
Op maandag 15 en dinsdag 16 maart 2021 zijn de stemmal en soundbox beschikbaar in het gemeentekantoor in Vught aan de Secr. van Rooijstraat 1, 5261 EP Vught. Op woensdag 17 maart 2021 zijn de stemmal en soundbox beschikbaar bij café Zaal van Berkel aan de Vlasmeersestraat 97, 5261 TB Vught.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 zijn de stemmal en soundbox beschikbaar in het stadhuis in Weesp aan de Nieuwstraat 70A Weesp. Alle overige stembureaus zijn tevens toegankelijk voor mensen me teen visuele beperking en stellen allen een loep met verlichting ter beschikking om te gebruiken bij het stemmen.
Op 15, 16 en 17 maart 2021 kunnen kiezers die gebruik willen maken van de stemmal en soundbox in Winterswijk terecht bij het Gemeente kantoor, Stationsstraat 25, 7101 GH Winterswijk. Extra vervoerservice
Wilt u op 15, 16 en 17 stemmen met de stemmal? Is het voor u niet mogelijk zelfstandig naar het gemeentekantoor te komen? Dan kunt u gebruikmaken van de extra taxiservice. De taxi haalt u thuis op en zet u af bij het gemeentekantoor. Na het stemmen brengt de taxi u weer terug naar huis.Wilt u gebruikmaken van deze taxiservice?
Neem dan voor 11 maart 2021 contact op via iedereendoetmee@winterswijk.nl of via ZOOV Klantenservice (0543) 543 545).De gemeente Wormerland stelt de stemmal en soundbox ter beschikking op het stembureau in het gemeentehuis van Wormer aan de Koetsersstraat 3. Deze stemlocatie is slechts geopend op woensdag 17 maart.
De gemeente Zaanstad richt een stembureau met stemmal en twee soundboxen in op het stadhuis, gelegen aan het Stadhuisplein 100, 1506 MZ in Zaandam. Een routebeschrijving van het station naar het stadhuis is beschikbaar in de vorm van een reliëfkaart. Deze kaart kunt u aanvragen door het contactformulier op de website in te vullen of te bellen naar 075 6816969 . Op elk stembureau in de gemeente Zaanstad is een loep aanwezig.
In de gemeente Zeist kunnen kiezers met een visuele beperking stemmen met de stemmal en soundbox. Dit kan op maandag 15 en dinsdag 16 maart bij het stembureau in de oude voedselbank, Van Renesselaan 32 in Zeist en op woensdag 17 maart bij het stembureau in het gemeentehuis, Het Rond 1 in Zeist. Bovendien is er de mogelijkheid om een kieslijst in braille aan te vragen. Meer informatie hierover leest u op de website van de gemeente Zeist.
De gemeente Zoetermeer stelt de stemmal en soundbox ter beschikking in het stembureau in het gemeentehuis aan de Stadhuisplein 1, 2711 EC in Zoetermeer.
Geen stemmal in de gemeente waar u woont? Door uw stempas te laten omzetten in een kiezerspas kunt u stemmen in iedere gewenste gemeente. Een kiezerspas vraagt u aan via de website van uw gemeente. Sommige gemeentes werken samen in het gebruik van de stemmal, zoals de gemeentes Purmerend en Beemster, Heerhugowaard en Langedijk en Winterswijk en Oost-Gelre, Berkelland en Aalten. Inwoners van de samenwerkende gemeentes dienen wel een kiezerspas aan te vragen om gebruik te kunnen maken van de stemmal.
Loep met verlichting
Sinds 2019 ligt in ieder stembureau in Nederland een loep met verlichting klaar. Dit is een nieuwe verplichting vanuit de Kieswet. Vergeet er dus niet naar te vragen als u moeite hebt om het stembiljet te lezen.
Hulp bij het stemmen
Kunt u niet zelfstandig stemmen, dan hebt u ook het recht om zich te laten ondersteunen. Dat staat in artikel J 28 van de Kieswet:
Kieswet artikel J 28
Wanneer aan het stembureau blijkt dat een kiezer wegens zijn lichamelijke gesteldheid hulp behoeft, staat het toe dat deze zich laat bijstaan.
Op ieder stembureau ligt een exemplaar van de Kieswet. Hier kunt u zich dus altijd op beroepen. U kunt zelf kiezen door wie u zich laat ondersteunen. Hier zegt de Kieswet niets over.
Iemand machtigen
U kunt ook iemand anders machtigen om uw stem voor u uit te brengen. Op de achterzijde van het stembiljet kunt u de machtiging invullen. U moet daarvoor uw handtekening plaatsen. Ook moet u een kopie van een geldig legitimatiebewijs meegeven aan de persoon die u machtigt.
Meldpunt Onbeperkt stemmen
Op woensdag 10 maart 2021 opent het College voor de Rechten van de Mens opnieuw het tijdelijke Meldpunt Onbeperkt Stemmen. Dit meldpunt is voor mensen met een beperking (of hun naasten) om hun ervaringen te delen over de (on)toegankelijkheid bij het stemmen tijdens de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021. Hierbij kan het bijvoorbeeld gaan om ervaringen met het betreden van een stemlokaal of het invullen van het stembiljet, maar ook met het voorbereiden op het stemmen (bijvoorbeeld toegankelijkheid van verkiezingsprogramma’s). Zowel positieve als negatieve ervaringen kunnen worden gedeeld bij het meldpunt. Meldingen kunnen anoniem worden ingediend.
Verbeteren van toegankelijkheid
Het meldpunt stelt het College in staat om zijn monitorende taak op de uitvoering van het VN-verdrag handicap goed te kunnen vervullen. De afgelopen jaren heeft het tijdelijke meldpunt mede inzichtelijk gemaakt waar mensen tegenaan lopen bij het stemmen. Samen met inspanningen van andere organisaties zorgde het meldpunt er bijvoorbeeld voor dat de minister nu ook het toestaan van hulp in het stemhokje voor mensen met een verstandelijke beperking onderzoekt. Een bijzonderheid bij de komende verkiezingen zijn de tijdelijke aanpassingen in het kader van de tijdelijke wet verkiezingen Covid-19 die consequenties hebben voor toegankelijkheid. Dit vormt een extra actuele aanleiding om de (on)toegankelijkheid van de verkiezingen te belichten en biedt de mogelijkheid om uit de tijdelijke aanpassingen lessen te leren over wat werkt voor mensen met een beperking.
Meldpunt: waar en wanneer
Op de website van het College voor de Rechten van de Mens zal een aparte pagina komen met een meldformulier. Mensen voor wie het online formulier niet of minder toegankelijk is om in te vullen, kunnen uiteraard ook telefonisch of met behulp van een tolk NGT hun ervaringen delen.
Het meldpunt blijft in ieder geval tot een week na de Tweede Kamerverkiezingen geopend, daarna zullen de meldingen worden geanalyseerd. Vorige jaren zijn de uitkomsten van voorgaande meldpunten bij de verkiezingen samengevat in een brief naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.
In de media
Gezondheidscheck
Voordat u uw stem gaat uitbrengen in het stembureau, dient u de Gezondheidscheck van de Rijksoverheid door te nemen.
Meer weten?
Voor meer informatie over stemmen met een visuele beperking kunt u ook bellen naar de Ooglijn: 030-2945444.