Tekst grootte

Documentaire ‘Blind Vertrouwen’ 11 januari in première

Ervaringsverhaal
Nieuws
Geplaatst op: 10 januari 2024 annemarie nodelijk presenteert een modeshow met een microfoon in haar hand op de rode loper

Samen met burgemeester Tjarda Struik en topsporter Ronald Boef is modeontwerpster Annemarie Nodelijk te zien in de documentaire ‘Blind vertrouwen’. Ondanks hun visuele beperkingen streven ze elk hoge ambities na. De 2Doc gaat 11 januari om 22:05 uur in première bij Omroep MAX op NPO2, met audiodescriptie via Earcatch. In dit artikel licht Annemarie haar motivatie toe om mee te werken aan de documentaire.

Kom maar door!

‘Ik zou veel meer van dit soort documentaires willen doen’, concludeert Annemarie (40) op de vraag waarom ze meewerkt aan de documentaire. ‘Het is echt leuk om een jaar lang gevolgd te worden, onderweg naar je mijlpaal. In mijn geval een modeshow. Deze documentaire is als een stok achter de deur, maar ook heel belangrijk voor onze maatschappij.’

Annemarie vervolgt: ‘Er is nog zoveel onbegrip bij mensen. Die taststok is echt niet alleen voor blinden hoor. Mensen weten gewoon nog niet genoeg over wat het inhoudt om slechtziend of blind te zijn. En dat je vaak meer kunt dan mensen vooraf denken, alleen op je eigen manier.’

Inspirerend drieluik

In de documentaire worden drie personen gevolgd. Alle drie met een visuele beperking, een dijk aan motivatie, maar vooral hoge ambities. Wie zijn Annemarie, Ronald en Tjarda?

Annemarie Nodelijk (40) kreeg tijdens haar mode-opleiding een goedaardige hersentumor. Na de operatie raakte Annemaries zicht beschadigd. Met één oog ziet ze zo goed als niets en met het andere oog heeft ze kokerzicht. Annemarie heeft een eigen stichting genaamd Eye-opener foundation waarmee ze van alles organiseert voor andere mensen met een visuele beperking, zoals Blinde Liefde voor Salsa. Daarnaast wil ze voor haar eigen tassenlijn een grote modeshow organiseren.

Ronald Boef (47) is blindgeboren maar leeft als een topsporter. Hij is een blinde golfer op topniveau en zijn doel is om goud te halen op het wereldkampioenschap golfen voor blinden en slechtzienden in Zuid-Afrika.

Tjarda Struik (37) is vanaf haar kindertijd door een oogziekte steeds minder gaan zien. Ze ziet nu nog vijf procent. Tjarda is ‘blindfluencer’ op haar TikTok-account en sinds kort burgemeester van Leiderdorp.

Lukt het ze om hun ambities waar te maken?

Kijken? Kijken!

2DOC: ‘Blind Vertrouwen’
Donderdag 11 januari om 22.05 uur bij MAX op NPO 2. Audiodescriptie voor deze uitzending is verkrijgbaar via Earcatch.