Tekst grootte

Europese uitgevers worden massaal klaargestoomd in toegankelijk publiceren

Nieuws
Geplaatst op: 26 februari 2024 een opengeslagen boek met een leesbril erop

Nog 16 maanden, dan moeten uitgevers hun e-boeken conform Europese toegankelijkheidsrichtlijnen produceren. Doel daarvan is dat iedere lezer, met of zonder beperking, digitale publicaties moet kunnen lezen. Met het oog op deze aanstaande wetgeving is Stichting Dedicon, samen met zes Europese partners, het project APACE gestart om uitgevers bewust te maken van en te trainen in toegankelijk publiceren.

Interactieve cursussen in Nederland

Gedurende twee jaar kunnen uitgevers in de EU deelnemen aan (online) meet-ups, ‘ask the expert’-sessies, trainingen en pilots om nieuwe productiemethoden te testen. De komende maanden worden de eerste data bekendgemaakt en komt de projectwebsite, de European Accessibility Directory, online. Dedicon start dit voorjaar al met cursussen voor uitgevers die de essentie van toegankelijk publiceren willen begrijpen. Daarmee krijgen ze waardevolle, pragmatische inzichten die ze direct naar hun dagelijkse uitgeefpraktijk kunnen vertalen.

Delen van kennis en expertise

Het is voor het eerst dat op een dergelijke schaal gespecialiseerde organisaties en uitgevers in Europa de handen ineenslaan om hun kennis te delen over toegankelijk publiceren. Dedicon is bij deze samenwerking betrokken als expert op het gebied van toegankelijk publiceren.