Tekst grootte

Geneesmiddel afgekeurd voor geografische atrofie als gevolg van droge maculadegeneratie

Maculadegeneratie
Nieuws
Oogzorg
Geplaatst op: 7 februari 2024 onderzoekster in witte labjas kijkt door een microscoop

Het geneesmiddel pegcetacoplan is afgekeurd voor toelating tot de Europese markt in intravitreale vorm (als injectie in het oog). Pegcetacoplan werd in 2023 al wel goedgekeurd in de Verenigde Staten. Verschillende Europese instanties uiten hun zorgen over het besluit tot afkeuren door het Europees Geneesmiddelenbureau.

Over het medicijn

Pegcetacoplan kan geografische atrofie in het oog afremmen. Dit gebeurt door het middel iedere vier of acht weken te injecteren in het oog. Het vertragen van deze achteruitgang kan van onschatbare waarde zijn voor zowel de patiënt als zijn of haar omgeving.

Zorgen bij Europese organisaties

Organisaties die zijn aangesloten bij Retina International, een wereldwijde koepelorganisatie, uiten hun zorgen. Zo geven zij aan dat injecties in het oog met pegcetacoplan voor Amerikaanse patiënten al meer dan een jaar verkrijgbaar zijn, terwijl Europese patiënten in spanning afwachten op goedkeuring. De farmaceut achter het middel, Apellis Pharmaceuticals Incorporated, start onmiddellijk een heronderzoek.

Geen alternatief

Retina International noemt de situatie nijpend omdat er nog geen andere behandeling mogelijk is voor geografische atrofie. Ook wordt er, mede door vergrijzing, een stijging aan patiënten met geografische atrofie verwacht. Nu pegcetacoplan is afgekeurd, is nog niet te voorspellen wanneer het middel op de Europese markt zal komen.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie

Meer dan één miljoen mensen in Europa heeft geografische atrofie als gevolg van droge maculadegeneratie. Geografische atrofie veroorzaakt schade aan het netvlies. Deze schade verslechtert langzaam maar zeker het zicht van de patiënt. Deze oogaandoening komt het meeste voor bij patiënten in de leeftijdsgroep van 65 jaar en ouder.

Bron: Nieuwsbriefartikel van Retina International

Meer informatie

Wil je meer weten over droge- of natte (leeftijdsgebonden) maculadegeneratie?

Verder lezen