Tekst grootte

Kunnen onze genen voorspellen wie glaucoom krijgt? (samenvatting lezing op Oogdag)

Glaucoom
Provincie Drenthe
Provincie Groningen
Geplaatst op: 24 januari 2024 close-up foto van een oog

In oktober 2023 gaf prof. dr. Nomdo Jansonius een lezing over glaucoom op de Oogdag Groningen-Drenthe. In deze samenvatting lees je de conclusie van het verhaal over de voorspelbaarheid van genen bij glaucoom.

Bij glaucoom is vroege opsporing van belang. Bij vroege opsporing kan de behandeling direct beginnen en kan mogelijk voorkomen worden dat je zicht verslechtert. Er bestaat een DNA-test, maar die is helaas nog niet goed genoeg. Er worden nog veel mensen als positief getest, terwijl ze geen glaucoom hebben. Een optie om de test te verbeteren is om een voorselectie te doen. Bijvoorbeeld test alleen mensen vanaf 55 jaar of vooral familiair testen. Maar families worden kleiner, dus niet iedereen weet of het in de familie zit. Beide opties maken de test wel wat beter, maar het is nog niet genoeg.

Binnen het Noord-Nederlandse Lifelines onderzoek wordt gekeken of met genetische informatie een betere voorselectie te maken is. Hiervoor zijn 1600 mensen dubbelblind getest. Onderzoek is gedaan met mensen in hoog- en laagrisicogroepen. Dit lijkt een aardig resultaat te geven. Nu moet ook de middengroep worden bekeken om daar ook een goed resultaat te krijgen. Wordt vervolgd dus.