Tekst grootte

Sporten als je slecht ziet én slecht hoort

Nieuws
Sport
Visio Kennisportaal
Geplaatst op: 10 januari 2024 twee dames in de zon op een tandem in een fietspak met een helm op

Het kan een flinke uitdaging zijn om in vorm te blijven wanneer je zowel slechter hoort als ziet. Om die reden heeft Koninklijke Visio een project opgezet om mensen met een Visueel Auditieve Beperking (VAB) vitaal te houden en kansen te bieden. Wat houdt het project in?

Wat houdt het project in?

(Aanstaande) sporters vinden er inspiratie, in de vorm van een sportportret. Wielrenster Joelle vertelt hoe zij, ondanks haar visuele en auditieve beperking, sportplezier ervaart door samen met een vriendin eropuit te gaan op de tandem.

Voor begeleiders en coaches is er een instructievideo die een goed beeld geeft van de dingen die hij of zij kan doen om iemand met visueel auditieve beperking zo goed mogelijk te ondersteunen.

Tot slot geeft de tipkaart aandachtspunten om op te letten om de begeleiding goed af te stemmen op de wensen en mogelijkheden van de sporter.

Kijken naar wat wel kan

Met enkele aanpassingen kan je in veel gevallen deelname al mogelijk maken. Om de sportparticipatie te verhogen voor deze doelgroep stelt Koninklijke Visio informatie beschikbaar voor sporters, maar juist ook voor begeleiders, gymcoaches en trainers. Voor iedereen die te maken heeft met een sporter met een visuele en auditieve beperking valt er kennis te halen.

Ons doel is bereikt wanneer meer mensen met een beperking in zien en horen een duurzame sport vinden. Het is daarbij van belang dat zij goede begeleiding krijgen die is afgestemd op de sporter.

Machteld Cossee, mede-initiatiefnemer en professioneel ervaringsdeskundige

Sporten is gezond!

Het is geen verrassing dat sporten goed is voor je fysieke en mentale fitheid. Het brengt je – naast plezier – ook in contact met andere mensen en laat je meer participeren in de maatschappij.

Ik wil sporten, en nu?

Naast praktische informatie ondersteunt Visio je ook in het vinden van een sport en een vereniging die bij je past. Ze denken met je mee over waar voor jou kansen en mogelijkheden liggen om te (beginnen met) sporten. Een speciale helpdesk luistert en vraagt naar wat jij nodig hebt om met vertrouwen te kunnen sporten.

Meer informatie

Lees verder over het project ‘Sporten als je slechter hoort en ziet’ op de website van Koninklijke Visio. Hier vindt je ook meer informatie over de Helpdesk Sporten en Bewegen.