Tekst grootte

Taakverlichting to go

Oor & oog
Geplaatst op: 28 maart 2024 de lamp met dobbelstenen eronder

Door: Ruud Warmerdam

Al een tijdje ben ik op zoek geweest naar taakverlichting die niet al te veel ruimte in neemt en gemakkelijk mee te nemen is.
Door de jaren heen merk ik dat ik steeds meer licht nodig heb bij wat er onder mijn handen gebeurt. Bijvoorbeeld bij kleine klusjes met mijn handen en ook bij het eten. Door mijn restvisus ben ik nog steeds visueel ingesteld. Hierbij is veel licht essentieel. Omdat ik niet steeds een bouwlamp van 500 watt mee kan nemen, ben ik op zoek gegaan naar een andere oplossing. Mijn wens was om een lamp te vinden die gemakkelijk overal mee naar toe te nemen is. Uiteindelijk heb ik hem gevonden. Het is een sierlijke inklapbare ledlamp. Deze lamp heeft een accu die met een usb kabel op te laden is. De lamp heeft 3 verschillende lichtsterktes. De lamp is 30 cm hoog en heeft een lamparm van 20 cm en brandt 4 uur. Het lukt mij om de lamp in de binnenzak van mijn jas te stoppen. Tegenwoordig gaat de lamp steevast mee als we uit eten gaan in een voor mij donker restaurant. Ik kan de lamp gemakkelijk plaatsen op tafel. Eenmaal uitgeklapt beschijnt het mijn bord. Nu kan ik goed waarnemen wat en waar er iets op mijn bord ligt. De andere gasten in het restaurant hebben geen last van mijn lamp, omdat het een klein gebied beschijnt.

Een paar weken terug was ik uit eten met Helma en onze partners. Helma heeft dezelfde aandoening als ik (Usher). Deze avond stond er sushi op het menu. Dit werd niet kant en klaar op onze borden geserveerd, maar op een plateau met diverse lagen. Dit was niet zo eenvoudig waar te nemen. Door mijn lamp te gebruiken, konden we het plateau in het licht zetten. Nu werd het gemakkelijker om de diverse sushi’s te vinden. Bijkomend voordeel was dat ik nu meer ontspannen kon eten. Het zoeken naar waar nu wat lag hoefde even niet.

Verder gebruik ik de lamp ook bij spelletjes doen. Bijvoorbeeld bij Skip-Bo of Opa Prikkie, wat ik vaak met de kleinkinderen speel. De kaarten en dobbelstenen worden nu goed verlicht. De kleinkinderen zijn er nu zo aan gewend dat ze zelf al de lamp op tafel zetten als we een spelletje gaan doen. Om welke lamp ik zeer tevreden ben? Het gaat om de Daylight Smart Go DN 1370. Een slanke lamp met accu die veel licht geeft en redelijk betaalbaar is. Als je denkt nog meer licht nodig te hebben dan is de SRB To Go Acculamp ook nog een optie. Dit is niet persé een advertentie, maar ik wil mijn ervaring met deze lamp graag met jullie delen.

Misschien gebruiken jullie ook wel handigheidjes die vermeldingswaardig zijn, mail ons: nieuwsredactie@doofblinden.net

Met elkaar kunnen we ons leven gemakkelijk maken zonder steeds zelf het wiel uit te willen vinden.

Nog niet uitgelezen?

Blijf op de hoogte van het laatste oognieuws

Meer nieuws bekijken