Tekst grootte

Tastbaar daten en hoorbaar flirten op Valentijnsdag

Ervaringsverhaal
Interview
Nieuws
Geplaatst op: 14 februari 2024 een man kust een vrouw op haar wang op een strand, de lucht is lichtelijk grauw

Humor, een lekker geurtje en een aanraking van de onderarm. Het zijn een paar manieren om succesvol te flirten. In gesprek met Christel van der Horst en Ralf Habets over flirten, daten en hoe lastig dat vaak is. In dit artikel lees je ervaringsverhalen over flirten en daten, wanneer je minder goed of helemaal niets ziet.

Christel

Wie goed kan zien datet en flirt vooral met zijn visus. Je kijkt in films af hoe er gedatet en geflirt wordt en neemt dat over in je eigen leven. Een knipoog aan de bar, even oogcontact tijdens het voorbijlopen of in het gedrang van een mensenmassa een snelle aanraking van de onderarm. Als je geen of weinig zicht hebt, dan zul je naar andere manieren moeten zoeken. En dat is best ‘hartstikke’ lastig, vertelt Christel van der Horst. Ze werkt onder andere bij Bartiméus als aandachtfunctionaris seksualiteit, intimiteit en relaties.

Christel: ‘Daten is een complexe materie. Ik sprak laatst een groep oudere blinde dames. Ze hadden nog nooit een herenonderbroek gevoeld.’ Ze lacht en geeft dan ook direct toe dat je bij een eerste date nog niet direct aan de onderbroek van de ander zit. Christel: ‘Maar het laat wel zien hoe weinig voorlichting ze hebben gehad.” En hoewel er tegenwoordig meer aandacht is voor seksuele voorlichting, mist Christel het goede gesprek hierover.

Christel: ‘Als het al gedaan wordt, dan blijft het vaak hangen op de kijk-uit-pas-op-voorlichting en het voorkomen van zwangerschap. Maar niet over fijne gevoelens. Wat maakt het dat jij vlinders in je buik krijgt? Wat zorgt ervoor dat je vaker met iemand af wilt spreken?’

Leer je lijf kennen

Ooit zei iemand tegen Christel ‘Ik weet niet wat ik niet weet’. Een rake uitspraak, meent Christel: ‘Dit is de spijker op zijn kop. Als je niet weet wat je niet weet, weet je ook niet of je iets mist. Het is daarom zo ontzettend belangrijk dat kinderen al op vroege leeftijd hun lichaam leren kennen. Want als je je eigen lijf niet kent, hoe je dan dat van een ander kennen? Als je vertrouwd bent met je eigen lichaam én met je gevoelens, dan weet je wat je wel of niet wilt. Ook als het gaat om seksualiteit. Als ik voorlichting geef, loop ik vaak rond met een koffer vol spullen uit de seksshop. Niet altijd een goede referentie, vaak is alles buitenproportioneel. Het zou mooi zijn als die voldoen aan gewone lichamen. Daten en flirten is een stuk eenvoudiger als je enig idee hebt van wat er tegenover je kan zitten.

Daten en flirten is een stuk eenvoudiger als je enig idee hebt wie er tegenover je kan zitten.

Hou het luchtig

Uit het masteronderzoek pedagogiek ‘Tastbare liefde: relaties en seksualiteit bij jongeren met een visuele beperking’ van Leonie Tielen uit 2008 blijkt dat geuren en stemmen belangrijke graadmeters zijn voor succesvolle dates. Het niet of slecht zien zorgt er ook vaak voor dat een eerste date al direct de diepte in gaat. Dat kan een enorme druk met zich meebrengen. Christel ziet dit ook terug in de gesprekken die zij heeft. ‘Als je niet kunt zien, is praten extra belangrijk, maar dat betekent niet dat je direct alles bespreekt. Probeer het de eerste keer luchtig te houden en stel niet te veel eisen.’

Uitproberen

Heeft Christel nog andere tips? ‘Maak grapjes en tast bij elkaar af of je dezelfde humor hebt. Zoek je toenadering, raak dan even een arm of been van de ander aan. Als de ander dit niet prettig vindt, dan volgt vanzelf een afwijzing. Datzelfde geldt ook voor bepaalde zinnen. Probeer gewoon, uiteraard met respect voor de ander. Durf een keer te zeggen: Kom wat dichterbij, dan kan ik je even vasthouden of aanraken.

Geuren en stemmen

Weet je niet of je kleding schoon is of bij elkaar past? Vraag iemand die goed kan zien om mee te kijken naar je outfit. Dat is helemaal niet gek, want iedereen doet dit, ook mensen die 100% zien! Verder doet een stem heel veel. Het scheelt nogal of je iets op een monotone manier vertelt of dat je er enthousiasme in door laat klinken. Ik hoor regelmatig dat iemand afknapt op de stem van de datepartner. Te hoog, te laag, te kinderachtig of te zijig. Waar je tijdens een flirt ook goed mee kan scoren is met een fijne geur. Altijd spannend of jouw geur ook favoriet is bij de ander, maar zweetluchten of etensgeurtjes zou ik in ieder geval vermijden.

Ervaringsdeskundige Ralf

Ralf Habets (40 jaar) werkt als adviseur bij Visio. Van zijn zesde tot achttiende jaar woonde hij intern op een blindeninstituut. Hij is nu 13 jaar volledig blind. Ralf: ‘Het leven op het instituut was erg praktisch ingesteld. Op mijn tiende wist ik hoe de wasmachine werkte en op mijn veertiende kon ik gehaktballen draaien. Over gevoelens werd nooit gesproken. In mijn algemene ontwikkeling heb ik de puberteit over- geslagen. Ik leerde niet spelenderwijs hoe je aandacht kunt vragen van iemand die je leuk vindt.

Probeer het de eerste keer luchtig te houden, stel niet te veel eisen en tast rustig af.

Ik heb een tijdje via internet gedatet. Dat liep eigenlijk altijd uit op een teleurstelling. Omdat de ander jaren ouder was, te wanhopig op zoek en al na drie keer wilde trouwen. Of omdat iemand zoveel andere beperkingen had, dat ik daar geen zin in had. Of dat als je zoent het lijkt alsof je je tong in een asbak steekt. Enfin: misschien ben ik wel niet in de weg gelegd voor een relatie.

Wat ik zoek is gelijkwaardigheid en diepgang. Ik blijf mijn hart volgen, seksueel getinte dates zijn niet mijn feestje en inmiddels accepteer ik dat ik relatieloos ben. Over anderhalf tot twee jaar krijg ik een geleidehond. Als dat geen ware liefde wordt: zo onwijs blij mee!’

Vond je dit een leuk artikel?

Dit artikel is afkomstig uit een eerdere uitgave van OOG, het magazine van de Oogvereniging. Wil je meer artikelen als deze lezen? Word dan lid van de Oogvereniging en je krijgt OOG vier keer per jaar thuisgestuurd!