Achromatopsie is een afwijking van het netvlies, waarbij de kegeltjes niet of nauwelijks functioneren. Mensen met achromatopsie zien alleen grijstinten of soms nog een paar kleuren. Binnen de Oogvereniging is de contactgroep Achroned actief.
Lichtschuwheid en wazig zien
Mensen met achromatopsie hebben veel last van het licht (lichtschuwheid). Letters die mensen met goed zicht op 10 meter afstand kunnen lezen, zien zij op een halve tot 2 meter afstand.
Achromaten hebben het complete gezichtsveld, zien geen vlekken of strepen en de aandoening is stabiel. Het is een recessief (terugtredend) erfelijke afwijking. In Nederland zijn zo’n 500 mensen met achromatopsie.
Interview met patiënt
In oktober 2015 heeft er in het magazine Oog een uitgebreid interview gestaan over de oogaandoening. In het artikel wordt aangegeven dat patiënten vaak last hebben met een overgevoeligheid voor licht (fotofobie) en problemen met het scherpstellen van het beeld. Soms hebben zij ook nystagmus, ‘wiebelogen’; de ogen maken onbedoeld steeds kleine bewegingen. Ondersteuning met hulpmiddelen zoals een getinte bril of lenzen, een loep en andere vergrotingsapparatuur, is veelal het enige wat als hulp geboden kan worden. Op de site oogartsen.nl vindt u meer informatie over achromatopsie.