Tekst grootte

Mouches Volantes

Mouches volantes, ook wel floating specks, floaters of glasvochttroebeling genoemd, zijn zwevende vlekjes of sliertjes in het gezichtsveld. De medische term voor deze kwaal is myodesopsie. De schaduwachtige ‘vliegende vliegen’, kunnen de vorm aannemen van puntjes, draadjes of zelfs van hele webben. Ze volgen de bewegingen van het oog. Hoe je je blik ook wendt of keert, de mouches volantes draaien mee.

Waardoor krijg je mouches volantes?

Mouches volantes (ook wel ‘floaters’ genoemd) ontstaan als gevolg van afbraakmaterialen van cellen en kleine proteïnestructuren, die als het ware vrij rondzweven in de geleiachtige vloeistof die in de oogbol zit. Het hebben van mouches volantes is een algemeen voorkomend verschijnsel.

Meestal zijn de troebelingen onschuldig. Het kan zijn dat de vlekjes hinderlijker worden en samengaan met flitsen, plotselinge gezichtsvelduitval of minder zien. Dit kan het begin zijn van een netvliesprobleem, bijvoorbeeld een netvliesloslating. Het is in dat geval belangrijk dat je snel een afspraak maakt met je oogarts.

Ouderen en mensen met bijziendheid hebben een grotere kans op het krijgen van mouches volantes. Ook als gevolg van een trauma, een staaroperatie of een oogontsteking kunnen er zogenoemde ‘floaters’ in het oog ontstaan. Mouches volantes kunnen verergeren bij vermoeidheid en stress. Gun je ogen dus voldoende rust wanneer je er meer last van krijgt.

Wat is eraan te doen?

Soms zijn glasvochttroebelingen erg storend en beïnvloeden ze leven en werken. Als negeren niet meer lukt kan een glasvochtoperatie (vitrectomie) worden overwogen. Hierbij wordt het glasvocht in het oog vervangen door een andere vloeistof.

Meer informatie

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via