Tekst grootte

Contactlenzen bij albinisme

Mensen met albinisme hebben vaak een haat-liefde verhouding met licht. De meesten zijn lichtgevoelig dan wel lichtschuw maar aan de andere kant hebben zij ook behoefte aan een goede lichtbron om bij te kunnen lezen. Wat is lichtschuwheid en wat betekent dat precies voor mensen met albinisme? En: welke praktische (voorzorgs)maatregelen kunt u zelf nemen om fel licht tegen te houden? Aan het einde van dit artikel geven we je wat tips mee voor de inrichting van uw huis en uw werkplek.

Filterlenzen

Filterlenzen hebben hetzelfde doel als een zonnebril, namelijk om de lichtintensiteit te verminderen. Net zoals een zonnebril kan de lens verschillende kleuren hebben, zoals bruin of grijs. De gehele lens is gekleurd en vermindert zo de hoeveelheid licht op de iris en in de pupil. Het dragen van deze lenzen doet de ogen er donkerder uitzien. Er bestaan verschillende gradaties om het licht te filteren, zodat voor de drager de juiste gradatie gekozen kan worden.

Irisprintlenzen

Ook irisprintlenzen hebben als doel om de lichtinval in het oog te verminderen, maar dit doen zij op een andere manier. Irisprintlenzen verkleinen het diafragma, hierdoor komt er alleen direct licht binnen via de pupil. Bij albinisme is de iris vrij licht gepigmenteerd en daardoor laat deze veel licht door. Irisprintlenzen zorgen dat de lichtinval via de iris deels of zelfs compleet wordt tegengehouden. De lenzen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. Door het patroon op de lens kan de iris natuurlijk worden nagebootst, zodat deze desgewenst vrijwel gelijk is aan de eigen oogkleur.

Harde lenzen

Harde lenzen kunnen helpen met het verminderen van nystagmus. De harde lenzen zorgen voor een afname van de amplitude van de ritmische oogbewegingen. Wanneer het oog minder heen en weer beweegt of slingert, kan er beter waargenomen worden en neemt dus het gezichtsvermogen toe. Bovendien zorgt een afname in de nystagmus voor meer rust. Hierdoor zien mensen met albinisme vaak / vrijwel altijd meer met lenzen dan met een bril.

Mogelijkheden

Er zijn mogelijkheden om verschillende typen lenzen te combineren. Zo kan er een sterkte in filterlenzen worden gezet, kunnen harde lenzen een irisprint krijgen etc. De mogelijkheden verschillen per persoon.

Voor meer informatie en een persoonlijk advies kunt u terecht bij een contactlensspecialist.

Patiëntengroep Albinisme

Sluit je aan bij Oogvereniging Albinisme voor informatie en contact.

Bekijk ledengroepen

Meer informatie