Tekst grootte

Macula pucker

Een macula pucker is een gerimpeld laagje bindweefsel dat zich precies over het centrum van het netvlies (de macula of gele vlek) heeft gevormd. De gele vlek is de plek waar scherp mee wordt gezien en waar details mee waargenomen worden. Een macula pucker kan behandeld worden door een operatie. Bij deze operatie wordt het littekenweefsel samen met het meest oppervlakkige laagje van het netvlies verwijderd.

Klachten bij een macula pucker

Mensen met een macula pucker hebben vaak last van een of meer van de volgende klachten:

  • vermindering van het gezichtsvermogen
  • vertekend beeld: rechte lijnen zijn niet recht maar golvend
  • dubbelbeelden (afkomstig van één oog)
  • verschil in beeldgrootte
  • lichtflitsen zien

Hoe stelt de oogarts vast dat je een macula pucker hebt?

Een macula pucker kan vastgesteld worden door een oogarts die in het oog kijkt. Om de pucker beter zichtbaar te maken wordt een scan van het netvlies gemaakt (OCT-scan). Een macula pucker wordt vaak bij toeval ontdekt door de oogarts omdat de oogklachten bij een macula pucker meestal vaag zijn. Voor zover bekend is een macula pucker niet erfelijk.

Wat is eraan te doen?

Een macula pucker hoeft niet altijd behandeld te worden. Indien de gezichtsscherpte goed is en u weinig klachten hebt is behandeling niet nodig. Indien behandeling wel noodzakelijk is, zal er een operatie plaatsvinden. Bij deze operatie wordt het glasvocht uit het oog verwijderd. Vervolgens wordt het littekenweefsel samen met het meest oppervlakkige laagje van het netvlies verwijderd.

Het is vooraf moeilijk om in te schatten of en hoeveel de gezichtsscherpte zal verbeteren na een operatie. Indien er beeldvervormingen waren, dan nemen die meestal af na de operatie. De zenuwen van de macula of gele vlek herstellen zich langzaam in de loop van enkele maanden. De functie van de gele vlek kan tot één jaar na de operatie nog verbeteren.

Als een macula pucker niet behandeld wordt, zal de gezichtsscherpte hetzelfde blijven of langzaam achteruit gaan. Door een macula pucker wordt iemand niet blind, omdat het netvlies buiten het gebied van de gele vlek normaal functioneert. Het zien van de omgeving blijft dus normaal.

Wat is eraan te doen?

Aan de achteruitgang van de macula is medisch weinig tot niets te doen. Een gezonde levensstijl kan het proces uitstellen of vertragen. Dat wil zeggen dat je let op gezonde voeding, matig alcohol gebruikt en dat je niet rookt.

Bij natte maculadegeneratie kan een behandeling met injecties nodig zijn om schade zo veel mogelijk te beperken.

De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via