Tekst grootte

Oogtrombose

Bloedstolsels kunnen één of meerdere bloedvaten in het oog afsluiten. Het kan dan gaan om een gewone ader (veneuze oogtrombose) of een slagader (ooginfarct). Vaatafsluitingen komen het meest voor bij ouderen (50-80 jaar) die al diabetes en/of een hoge bloeddruk hebben.

Klachten

Een bloedpropje in het oog kan leiden tot vermindering van het zicht in 1 oog (meestal pijnloos) of plotseling zien van vlekken of lichtflitsen (al dan niet in combinatie met vermindering van zicht). Als je een of meer van deze symptomen hebt, neem dan direct contact op met je huisarts. Deze zal je zo nodig doorverwijzen naar een oogarts, die kan vaststellen of het gaat om oogtrombose. Bij een oogtrombose zoekt de arts ook naar de oorzaak, zoals hoge bloeddruk, diabetes en andere factoren. Dat is nodig om de kans op herhaling te verkleinen.

Veneuze oogtrombose

Meestal is er bij deze vorm van trombose een vochtophoping in het netvlies, waardoor een patiënt slecht begint te zien. Dit kan ook komen door zuurstofgebrek. In dat geval is de kans kleiner dat het zicht weer verbetert. Over het algemeen geldt: hoe lichter het zichtverlies, hoe groter de kans op herstel.

Ooginfarct (arteriële vaatafsluiting)

De belangrijkste oorzaak van trombose in de slagader van het oog is een losgeraakt stolsel elders in het lijf. Bijvoorbeeld vanuit een beschadigde vaatwand van de slagaders van de hals of vanuit het hart. Soms is er echter ook sprake van een ontsteking van de oogslagader (zogenaamde giant cell arteritis). Het zicht herstelt bij deze vorm van trombose meestal niet of nauwelijks meer. Meer informatie over ooginfarcten vind je op Thuisarts.nl.

Wat is eraan te doen?

De behandeling van oogtrombose kan bestaan uit:

  • Het verbeteren van de bloedvoorziening (bijv. door het verlagen van de oogdruk, oogmassage ed). Dit heeft alléén zin als de patiënt kort na het begin van de klachten (binnen enkele uren) bij de oogarts komt, echter deze behandeling heeft meestal geen of weinig succes.
  • Screening op risicofactoren/oorzaken (door de huisarts/internist) om herhaling te voorkomen.
  • Medicamenten: bloedverdunners om de kans op herhaling te verminderen.
  • Laserbehandeling: dit is alleen nodig als er nieuwe, slechte bloedvaatjes in het netvlies ontstaan. Deze nieuwe bloedvaatjes worden neovascularisaties genoemd. Deze neovascularisaties kunnen groeien in het afvoersysteem van de kamerhoek (het afvoersysteem van het inwendige oogvocht) en daardoor het afvoersysteem afsluiten. Dit kan aanleiding geven tot een hoge oogdruk.
De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of stel je vraag via