Tekst grootte

Steunpunt Oekraïense vluchtelingen

Wat doet het Steunpunt Oekraïense vluchtelingen?

De Oogvereniging adviseert en verwijst door naar de juiste instanties. Het kan gaan om:

  • Toegang tot oogzorg: denk aan oogdruppels, injecties of andere behandelingen
  • Leven met een visuele beperking in Nederland: denk aan hulpmiddelen, een netwerk opbouwen en de taal leren

Wat doet de Oogvereniging niet?

De Oogvereniging regelt geen BSN-nummers of versnelde asielprocedures. Evenmin kunt u bij ons terecht voor (een urgentieverklaring voor) woonruimte.

Wat gebeurt er nu concreet?

De Oogvereniging maakt momenteel een plan van aanpak voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen met een oogaandoening.

Momenteel richten wij ons op de acute hulpvraag van vluchtelingen (medicatie en oogzorg). Tegelijkertijd kijken wij ook vooruit naar onze rol voor deze doelgroep op de lange termijn. We doen dit samen met onze recent aangetrokken Oekraïnse oogarts Nina Spodina.

De Oogvereniging werkt hierbij samen met het Bartiméus Fonds, Koninklijke Visio, de Visio Foundation en de Rotterdamse Stichting Blindenbelangen. Wat wij precies doen publiceren wij steeds via onze kanalen – website, nieuwsbrief, sociale media en magazine OOG.

Verwijzing of advies nodig bij acute hulpvragen?

  1. Ben je vluchteling of heb je contact met een vluchteling met vragen over hoe men in Nederland oogmedicatie en/of oogzorg kan krijgen, ook vóórdat er een BSN-nummer is geregeld, bel dan de Ooglijn op telefoon 030-2945444 of ooglijn@oogvereniging.nl.
  2. Voor vragen over hulp of bemiddeling bij complexe oogzorg, het regelen van speciaal onderwijs of woonzorgvoorziening, belt u eveneens met de Ooglijn. NB: Wij kunnen niets zelf regelen of bemiddelen, uitsluitend adviseren en doorverwijzen.

Wat kun je zelf doen?

  1. Wijs (organisaties voor) Oekraïense vluchtelingen op het Steunpunt van de Oogvereniging. We kunnen mensen te woord staan in het Nederlands, Engels, Oekraïens en/of Russisch.
  2. Wil je zelf hulpmiddelen doneren aan Oekraïense vluchtelingen? Tom van der Spek (Blind Experience) coördineert een centraal inzamelpunt voor hulpmiddelen voor vluchtelingen in Nederland. Het mag ook gaan om verouderde hulpmiddelen of middelen die nog een (kleine) reparatie nodig hebben. Telefoon: 06-10483639 of stuur een mail aan info@blindexperience.nl. Ook als je wilt helpen bij het vervoer van hulpmiddelen naar Oekraíense vluchtelingen hoort Tom graag van je.
  3. Spreek je Oekraïens en/of Russisch en wil je vluchtelingen helpen? Neem voor meer informatie en aanmelden contact op via ooglijn@oogvereniging.nl.
  4. Ondersteun je et werk dat de Oogvereniging doet voor vluchtelingen uit Oekraïne? Doneer dan via deze link.
De Ooglijn

Zit je met een vraag?

De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.

030 29 45 444

Of via mail: