Tekst grootte

Slechtziend of blind, wat is dat?

Meisje met bril op driewielfiets

Test je kennis!

Wat weet jij over slecht zien? Test je kennis in deze leuke quiz!

Kleurplaat en zoek de tien verschillen

Nu je je kennis hebt getest, gaan we meer leren over hoe het is om minder te zien, dus hoe het is om slechtziend of blind te zijn. In de kleurplaat  en zoekplaat zie je een aantal dingen die te maken hebben met minder zien. Wat zie je?

Koen

Hoe zou het zijn als je niet alles meer kunt zien? Koen laat in het Jeugdjournaal zien wat hij ziet en hoe mensen in het verkeer daarop reageren.

“Mag ik op YouTube?”

Een filmpje kijken op de tablet, laptop of telefoon, gamen of lekker voor de tv hangen. Het liefste zou je het de hele dag doen, maar dan komen je ouders weer zeggen dat dit niet goed voor je is. Waarom zeggen ze dat eigenlijk? Dat zie je in dit filmpje.

Veel gestelde vragen

Wat kunnen mensen die minder zien allemaal wel en niet?

Mensen die blind of slechtziend zijn kunnen alles wat jij ook kan. Bij sommige dingen hebben ze soms een hulpmiddel nodig of een beetje hulp van anderen. Ook kosten sommige dingen wat meer moeite, maar slechtziende en blinde mensen kunnen alles!

Wat is een taststok?

Een taststok is een witte stok met rode strepen erop. Deze stok gebruiken mensen die slechtziend of blind zijn om veilig te kunnen lopen, ze voelen zo waar bijvoorbeeld palen staan en waar andere mensen lopen.

Wat is een herkenningsstok?

Een herkenningsstok is kleiner dan de taststok. Met deze stok laten blinde en slechtziende mensen zien dat ze niet goed zien. Door de stok te laten zien vragen ze aan andere mensen om daar rekening mee te houden en bijvoorbeeld opzij te stappen als ze komen aanlopen of te stoppen als ze willen oversteken.

Hoe kun je oversteken als je niet goed ziet?

Daar heb je die taststok of herkenningsstok voor nodig. Als een iemand die slechtziend of blind is wil oversteken, houden ze eerst de stok een beetje naar voren (de stok wijst naar beneden), daarmee vertellen ze dat ze willen gaan oversteken. Als ze echt gaan oversteken, steken ze de punt van de stok recht voor zich uit. In de verkeersregels staat dat je moet stoppen voor iemand die zo’n stok uitsteekt.

Wat moet je niet doen bij mensen die slecht zien?

Is er iemand in jouw omgeving die slecht ziet? Misschien je opa of oma, of misschien zelfs wel in je klas? Er zijn een paar dingen die je kunt doen om blinden en slechtzienden goed te helpen: Loop je met iemand die weinig ziet? Duw iemand nooit naar voren, dat is voor degene die je duwt best wel eng. Iemand die niet goed ziet kan niet zien waar jij bijvoorbeeld naartoe wijst, dus als jij zegt “Kijk, daar is de ijswinkel!”, dan weet de blinde of slechtziende niet waar jij naartoe wijst. Zeg bijvoorbeeld: “De ijswinkel is over vijf stappen links.” Misschien krijg je dan wel een ijsje! Wil je iemand hulp aanbieden? Let er dan op dat iemand die slecht ziet jou niet ziet aankomen, en dus van jou kan schrikken. Vraag rustig of je kunt helpen.

Waarom mag je een blindengeleidehond niet aaien?

Heeft de hond een tuigje of hesje om? Dan is de hond “aan het werk” en mag hij niet afgeleid worden. Hij moet goed op zijn baasje en de weg kunnen letten. Weet je niet zeker of je de hond mag aaien? Vraag het dan aan het baasje.

Hoe kunnen mensen die slecht zien toch dingen doen op de telefoon, tablet en de computer?

Op de computer kun je hele handige programma’s installeren waarmee je het beeld kunt vergroten, de tekst kunt laten voorlezen of zelfs in braille lezen. Op smartphones en tablets staan er programma’s die alles voorlezen en waarmee jij ook opdrachten kunt inspreken.

Meer informatie

Heb je een vraag?

Bel of mail ons gerust.

030 – 29 45 444

Of via mail: