Uit vragenlijstonderzoek blijkt dat patiënten met een oogaandoening veel moeite hebben om in het donker te zien en functioneren. Onbekend is echter waar het in Nederland ’s nachts hoe donker is en hoeveel moeite men dan heeft met zien. Het UMCG is daarom in samenwerking met het Weekend van de Wetenschap het publieksonderzoek Zicht op Licht gestart met de vraag: hoe donker is het ’s nachts in Nederland en wie heeft dan moeite met zien?

Nederland wordt steeds donkerder
Het onderzoek is juist nu relevant omdat sinds enkele jaren in veel gemeenten, provincies en op rijkswegen ’s avonds de straatverlichting grotendeels uit gaat om kosten te besparen en lichtvervuiling te beperken. Nederland wordt dus steeds donkerder en daarmee – na zonsondergang – ook minder toegankelijk voor veel mensen.
Zicht op Licht
In het onderzoek meet UMCG-onderzoeker Ronald Bierings (Oogheelkunde) hoe donker Nederland is op straat en hoe mensen dit ervaren. Dat gebeurt met een speciaal ontwikkelde app voor smartphones en met hulp van het Nederlandse publiek. Zo ontstaat een openbare lichtkaart van Nederland, die laat zien op welke plekken het ’s nachts licht of donker is. U kunt met de app nagaan hoe donker uw omgeving is en hoeveel moeite u hebt met zien, ten opzichte van de rest van Nederland. De onderzoekers krijgen hierdoor inzicht in hoe toegankelijk Nederland ’s nachts is voor mensen met en zonder oogaandoening.
Om de toegankelijkheid van Nederland voor mensen met een oogaandoening goed te kunnen onderzoeken zijn veel deelnemers en meetpunten nodig. Het UMCG roept daarom via de Oogvereniging mensen met een oogziekte op om via www.zichtoplicht.nl de app te downloaden en te gebruiken. Via de app zullen de komende maanden verschillende meetmomenten worden aangekondigd.