Ieder jaar rond Koningsdag regent het lintjes in Nederland. Met enige regelmaat worden er ook leden van de Oogvereniging koninklijk onderscheiden. Soms zijn we daar als verenigingsbestuur en als verenigingsbureau bij betrokken doordat we een ondersteunende brief schrijven, soms krijgen we vanuit ledengroepen het bericht dat er iemand van de vereniging in het zonnetje is gezet. Dit jaar gaat het om (voor zover wij weten) maar liefst vier leden van de Oogvereniging. Enkele lintjes zijn uitgereikt op 26 april, sommige iets eerder, tijdens een evenement waar het goed paste. Hieronder laten we u graag kennismaken met de gedecoreerden.

Charlotte van de Molengraft: Ridder in de Orde van Oranje Nassau
Charlotte van de Molengraft: Ridder in de Orde van Oranje-Nassau
Op 26 april werd Charlotte van de Molengraft-Spanbroek uit Eindhoven volledig verrast door de burgemeester van Eindhoven. De Oogvereniging heeft de aanvraag voor deze onderscheiding van harte ondersteund. Charlotte is al vele jaren actief voor de doofblinden in Nederland: eerst in het DoofBlindenNetwerk en na de fusie in de Patiëntengroep DoofBlinden binnen de Oogvereniging. Hieronder een fragment uit de onderbouwing zoals in de media verspreid:
“Mevrouw Van de Molengraft zet zich, ondanks haar handicap (doofblindheid), vanaf 1995 al in als vrijwilliger voor diverse verenigingen c.q. organisaties. Ze was jarenlang voorzitter van de voormalige Eerste Nederlandse Visueel gehandicapten Tandemclub, die fietstochten organiseert voor visueel beperkten en mensen met doofblindheid. Tegelijkertijd was zij ca. 12 jaar secretaris van de contactgroep VAG (Visueel-Auditief Gehandicapten) van de Nederlandse Vereniging van Blinden en Slechtzienden. De VAG organiseert contactdagen en adviseert instanties omtrent plaatsing en ontwikkeling van aangepaste apparatuur. Daarnaast verzorgde zij het blad ‘’Het Vaggeschip’’. Vanaf 2005 is zij gastdocent aan de Hogeschool Utrecht waar zij studenten haar levensverhaal vertelt en informeert over hulpmiddelen.
Ook is zij al 16 jaar ambassadeur van Koninklijke Kentalis, een landelijke instelling waar alle zorginstellingen en alle belangenorganisaties aan meewerken en samen een partnerschap vormen voor diagnostiek, zorg en onderwijs voor mensen met een auditieve beperking. In dit kader heeft zij diverse internationale congressen bezocht en daar presentaties/workshops gegeven en haar kennis overgedragen aan nieuwe medewerkers.”
Charlotte van de Molengraft is nu al 5 jaar voorzitter van de Oogvereniging patiëntengroep DoofBlinden die via campagnes ‘’Oog en Oor voor Talent’’ meer bekendheid geeft aan doofblindheid.
Petra Hendrickx: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Tijdens de jaarvergadering van de Oogvereniging regiogroep Noord- en Midden-Limburg nam Petra Hendrickx afscheid als secretaris van de regiogroep. Deze gelegenheid werd aangegrepen om haar koninklijk te onderscheiden. Uit de onderbouwende tekst:
“Mevrouw Petra Hendrickx-Martens is sinds 1993 vrijwilligster bij de Diabetesvereniging Nederland. Met hart en ziel zet zij zich in voor mensen met diabetes in de regio Limburg. Als diabetes-ervaringsdeskundige zet zij haar kennis breed in. Zij heeft zich met name gespecialiseerd in kennis over complicaties met oogaandoeningen. Vier uur per week zet zij zich vrijwillig actief in bij de diabetes-informatiepost.
In 2001 heeft mevrouw Hendrickx een bestuurlijke functie als secretaris aanvaard bij de Oogvereniging regiogroep Noord- en Midden-Limburg. Ondanks haar ernstige visuele beperking heeft deze functie haar energiebalans in positieve zin beïnvloed.
Mevrouw Hendrickx zet zich ook nog vrijwillig in voor de Stichting GIPS, het Gehandicapten Informatie Project Scholen, Noord-Limburg. Zij laat leerlingen van groep 8 van de basisschool ervaren hoe het is om met een (visuele) ‘handicap’ te leven. Door middel van doe- en denkopdrachten laat zij kinderen zelf beleven hoe het is om blind, spastisch of verlamd te zijn.”
Anne Ceulemans: Lid in de Orde van Oranje Nassau
De voorzitter van de Oogvereniging regiogroep Noordwest meldde ons enkele weken geleden dat ons lid Anne Ceulemans koninklijk was onderscheiden. Uit de onderbouwing:
“Al 32 jaar lang zet mevrouw Ceulemans zich wekelijks in voor diverse verenigingen. Zij is destijds begonnen als vrijwilliger bij de Kynologen club West-Friesland, nu is zij onder andere vrijwilliger bij het Nederlandse Rode Kruis, lid van de WMO-raad gemeente Stede Broec, vrijwilliger bij het Oranje Kruis, lid en secretaris van de Cliëntenraad van het opleidings- en revalidatiecentrum voor visueel gehandicapten Koninklijke Visio, district Noordwest.
Rond het jaar 2000 kreeg mevrouw Ceulemans gezondheidsklachten waardoor ze meerdere activiteiten naast zich neer moest leggen. Door een revalidatietraject heeft zij nieuwe vaardigheden opgedaan en kon zo een nieuwe weg vinden in de samenleving en zich in blijven zetten voor diverse verenigingen en stichtingen.”
Anny Eggen-Smeets: Lid in de Orde van Oranje Nassau
Via de voorzitter van de regiogroep Zuid-Limburg kregen wij bericht dat mevrouw Anny Eggen uit Beek (Limburg) is onderscheiden. Uit de onderbouwing:
“Mevrouw Anny Eggen-Smeets (visueel gehandicapt) is van 1999 tot heden vrijwilligster bij Koninklijke Visio, expertisecentrum voor onderwijs, zorg en dienstverlening voor mensen met een visuele handicap. Zij geeft deskundig uitleg, tips en adviezen aan slechtzienden en blinden over de mogelijkheden die er zijn waardoor ze mensen met een visuele beperking perspectief biedt. Zij is in die zin ambassadeur voor de doelgroep. Van 2001 tot heden is zij vrijwilliger bij het GIPS project Spelen & Leren (Gehandicapten Informatie Project Scholen). Zij verzorgt (met haar blindengeleidehond) lessen op basisscholen en middelbare scholen inzake slechtziendheid en blindheid. Van 2003 tot heden is zij lid van het Gehandicaptenplatform Beek en van 2004 tot heden een actief lid van Werkgroep Verkeer van de gemeente Beek. Daarnaast is zij sinds 2004 vrijwilliger bij Koninklijke Nederlandse Geleidehondenfonds (KNGF) en geeft zij lezingen en voorlichtingsbijeenkomsten.”