Tekst grootte

Bezoek tijdelijke tentoonstelling ‘Onvoorstelbaar’ in Leiden

Oogcafé
Zuid-Holland

Start

13 oktober 2023, 13:00 uur

Einde

13 oktober 2023, 17:00 uur

Locatie

Rijksmuseum Boerhaave, Lange Sint Agnietenstraat 10, 2312 WC Leiden

Op 13 oktober stapt de Oogvereniging de microwereld van Antonie van Leeuwenhoek binnen door een bezoek aan de tentoonstelling ‘Onvoorstelbaar’. Ga je ook mee? Meld je dan aan voor 6 oktober. 

Hoe van Leeuwenhoek de microwereld ontdekte

Met een bijzonder kleine microscoop legde hij een compleet nieuwe wereld bloot, een wereld dHie nog nooit iemand had gezien. Vanaf 18 april 2023 opent Rijksmuseum Boerhaave opnieuw deze wereld, die Antoni van Leeuwenhoek 350 jaar geleden ontdekte. De verbluffende microwereld wordt zichtbaar in de tijdelijke tentoonstelling ‘Onvoorstelbaar. Hoe Antoni van Leeuwenhoek de microwereld ontdekte’.

Plezier en wetenschap

Zelden worden plezier en wetenschap aan elkaar gekoppeld. Terwijl het juist wonderbaarlijk en vooral heel leuk is wat er onder een microscoop te zien en ontdekken valt. En: nieuwe waarnemingen worden ook nu nog steeds gedaan. We zijn nog lang niet uitgekeken op de microwereld die maar liefst 350 jaar geleden ‘voor ons’ geopend werd.
Antoni van Leeuwenhoek was een Nederlandse lakenhandelaar, die vooral bekend werd door zijn zelfgemaakte microscoop. Hij zag dingen die nooit eerder waren gezien en ontdekte een compleet nieuwe wereld. Het is misschien een wat ongebruikelijke combinatie: een handelaar en een microbioloog, maar Antoni gebruikte vergrotende lenzen voor het controleren van stoffen. Hij ging zelf aan de slag met metalen plaatjes en druppeltjes glas en zo maakte hij uiteindelijk het kleine apparaatje. Een microscoop die zo goed bleek te zijn, dat het als eerste de microwereld blootlegde.

In de tentoonstelling Onvoorstelbaar kom je zo dicht mogelijk bij Antoni van Leeuwenhoek. Als het ware kijk je over zijn zeventiende eeuwse schouder mee. Wat zag hij? En waarom was dat zo bijzonder? Je ervaart de verwondering en het plezier van de eerste kijkjes in de microwereld.
Tijdens ons bezoek ervaren we de mooie en unieke collectie waar Van Leeuwenhoek en zijn tijdgenoten mee werkten en waarmee de microwereld letterlijk zichtbaar wordt: de microscopen, tekeningen en brieven. Maar ook de ontwikkelingen binnen de microscopie en de technieken die gebruikt werden komen aan bod. Want hoe bekijk je eigenlijk iets onder de microscoop? Hoe leg je dat wat je ziet vast? En hoe ver kunnen we nu inmiddels inzoomen?

Boerhaave maakt ‘zichtbaar’

Het lijkt een vreemde combinatie, een bezoek van de Oogvereniging naar een tentoonstelling over het zichtbaar maken van héle kleine objecten. Of toch niet?

Tijdens ons bezoek kunnen we gebruik maken van een audiotour, voelbare objecten, voelbare tekeningen en luisterervaringen. Dit aanbod dient als pilot en is mede ontwikkeld met advies van Stichting KUBES. Lees meer: Toegankelijkheid.

Programma bezoek Oogvereniging

13.00 uur: verzamelen op Leiden Centraal en wandeling naar museum Boerhaave
14.00 uur: bezichtiging tijdelijke tentoonstelling
16.00 uur: borrel
17.00 uur: terug wandelen naar Leiden Centraal

Aanmelden

Aanmelden kan tot 6 oktober door een e-mail te sturen naar bijeenkomstenzh@oogvereniging.nl

Alle voordelen van lid worden op een rijtje

  • Toegang tot nieuws, alleen geselecteerd voor leden
  • Gratis of met korting toegang tot webinars en evenementen
  • Meedoen aan testteam of ervaringsdeskundigenpool
  • Contact met mensen met een oogaandoening (bij jou in de buurt)
  • 4x per jaar ontvang je ons magazine OOG
Word lid