Tekst grootte

NSVG-schaakworkshop: maak kennis met schaken

Kunst en cultuur Sportief
Gelderland

Start

10 februari 2024, 14:00 uur

Einde

10 februari 2024, 17:00 uur

Locatie

Groepshotel Dennenheul, Paul Krugerweg 45, 3851 ZH, Ermelo

Ben je op zoek naar een denksport die je als blinde of slechtziende net zo goed uit kan oefenen als ziende mensen? Maak dan op zaterdag 10 februari kennis met het schaken tijdens de NSVG-schaakworkshop. Je bent dan van 14.00 tot 17.00 welkom in groepshotel Dennenheul in Ermelo.

In het weekend van 8 t/m 11 februari wordt in Ermelo het Open NSVG Kampioenschap gespeeld. De Nederlandse Schaakvereniging voor Visueel Gehandicapten (NSVG) organiseert dan dit jaarlijkse open toernooi waar alle schakers in Nederland aan deel mogen nemen.

Gezellige tijd

Tijdens de vijfde ronde van het toernooi vindt de schaakworkshop plaats. Kom je van ver? Dan kun je vooraf lunchen (vanaf ca. 13.00 uur) en/of achteraf medineren  (vanaf ca. 19.00 uur). Zo kun je enthousiaste schakers en vrienden van de NSVG ontmoeten voor een gezellige tijd.

Enthousiast schaker Jan Spoelstra verzorgt de workshop. Hij is bekend van Blind Schaken de Podcast, de gesproken schaakinstructie die jou op weg kan helpen om de eerste stappen richting een serieuze partij te zetten. De workshop is interactief en we proberen zoveel mogelijk aan te sluiten bij het niveau van de aanwezigen.

Aangepast schaakmateriaal

Tijdens de workshop zijn een aantal sets aangepast schaakmateriaal beschikbaar. Dat bestaat uit een bord met verhoogde zwarte velden, schaakstukken die met pinnetjes in het bord staan en spijkertjes op de zwarte stukken. Zo kun je de stelling voelen. Verder kun je de zetten mondeling doorgeven aan de tegenstander. Tijdens de workshop kun je verschillende formaten borden uitproberen.

Topspelers doen ook aan blind schaken

Wist je dat de beste spelers en zelfs veel clubspelers blind schaken? Tijdens het spel moet je vooruitdenken, moet je in je hoofd prenten hoe de stelling er over 2, 3 of meer zetten uitziet. En dan bedenken of dat goed voor jou is. Dat maakt dat je als blinde of slechtziende nauwelijks concessies hoeft te doen op het niveau dat je in de schaaksport kunt halen.

Een boeiend spel

Of je nu op zoek bent naar een leuk spel voor aan de keukentafel, of een sport die je serieus kunt gaan beoefenen; je bent van harte welkom om kennis te maken met de NSVG. Ook als je zicht als ziende schaker achteruit is gegaan, maken we graag kennis met je. NSVG heeft leden met KNSB-ratings variërend van 1.000 tot 1.900. In dat deelnemersveld kun je als beginnende speler ook gemakkelijk de aansluiting vinden en al snel een partij spelen die voor beide spelers boeiend is.

In het kort

Wat: Schaakworkshop voor blinden en slechtzienden

Voor wie: van beginner tot gevorderde speler die kennis wil maken met het schaken voor blinden en slechtzienden

Wanneer: zaterdag 10 februari

Tijd: 14.00 – 17.00 (evt. lunch vanaf 13.00 en/of diner vanaf 19.00 tegen vergoeding)

Locatie: Groepshotel Dennenheul, Paul Krugerweg 45, 3851 ZH, Ermelo

Aanmelden: Bij Jan Spoelstra, via e-mail, blindschakendepodcast@gmail.com

Kosten: Gratis (wel rekenen we een vergoeding voor deelname aan de lunch/diner)

Meer info: www.nsvg.nl

Programma

Onder voorbehoud van niveau van de deelnemers. Daar sluiten we graag bij aan. Ook voor gevorderde spelers kunnen we de nodige uitdagingen op het bord zetten.

14.00 – 14.15: Aangepast schaakmateriaal
14.15 – 15.00: De regels
15.00 – 15.15: Pauze
15.15 – 16.00: De eerste zetten in een schaakpartij
16.00 – 17.00: Oefenpartijen tegen NSVG leden die klaar zijn met hun middagpartij.

Alle voordelen van lid worden op een rijtje

  • Toegang tot nieuws, alleen geselecteerd voor leden
  • Gratis of met korting toegang tot webinars en evenementen
  • Meedoen aan testteam of ervaringsdeskundigenpool
  • Contact met mensen met een oogaandoening (bij jou in de buurt)
  • 4x per jaar ontvang je ons magazine OOG
Word lid