Tekst grootte

Dag van de Witte Stok 2024

15 oktober is de jaarlijkse Internationale Dag van de Witte Stok. In binnen- en buitenland vragen mensen met een visuele beperking – die vaak afhankelijk zijn van de witte stok – om begrip van de medemens. Door heel het land vinden er op 15 oktober acties plaats om hier aandacht voor te vragen. Help je mee om de witte stok meer bekendheid te geven?

een man steekt het zebrapad over met zijn witte stok, ernaast staat de beeld tekst: op stap met de witte stok, geef ons de ruimte!

Het thema

Het thema van dit jaar is: op pad met de witte stok, geef ons de ruimte. Het idee is dat er aandacht wordt gevraagd om mensen met de witte stok de ruimte te geven die ze nodig hebben om zich te oriënteren onderweg. Of bijvoorbeeld hulp aan te bieden om een lastig punt te overbruggen of veilig over te steken.

De afgelopen jaren is er al veel actie geweest voor de witte stok. Maar om mensen zich hier echt bewust van te maken, moet je de boodschap blijven herhalen. Dit doen we het liefst dagelijks, maar zeker tijdens de internationale dag van de witte stok.

Welke activiteiten vinden er plaats?

Klik hier voor het totaaloverzicht per provincie. Door het land heen zijn er verschillende acties om bij aan te sluiten, of begin je eigen actie. Organiseer jij zelf een actie rondom de Dag van de Witte Stok waar mensen zich bij aan mogen sluiten? Geef hem dan aan ons door, zodat jouw actie ook in het overzicht komt te staan.

Over de witte stok

Hoe werkt de witte stok? Wat zijn je rechten en plichten? Wat is het verschil tussen een taststok en een herkenningsstok? Koninklijke Visio geeft op hun website antwoord op deze vragen.

Zo gebruik je een taststok

Koninklijke Visio heeft een video gemaakt over het gebruik van een taststok.

Gids- en geleidelijnen, hoe gebruik jij ze?

Koninklijke Visio legt in een video uit hoe de gids- en geleidelijnen werken en waarom het zo belangrijk is om deze vrij te houden.

Eerdere edities van de Dag van de Witte Stok

Bewustwordingsactie op Utrecht Centraal

Een actie op Utrecht CS kreeg veel aandacht van treinreizigers. Geïnteresseerden mochten proberen om met een donkere bril een route te lopen en te ervaren hoe het is als je met een witte stok je weg moet vinden. Ogen gingen letterlijk open…

Actie op het busstation

In 2022 vroeg een groep mensen met een visuele beperking aandacht in o.a. Sneek en Drachten bij de busstations. Zij gingen in gesprek met beleidsmedewerkers en medewerkers van Bam-Vastgoed, die bezig waren met het opnieuw inrichten van het busstation Sneek. Zo konden de medewerkers van Bam Vastgoed de aanbevelingen voor aanpassingen meenemen.

In de media

Zowel in de landelijke als regionale media is aandacht besteedt aan de Dag van de Witte Stok 2023. De Oogvereniging verzamelde een greep uit het nieuws in dit nieuwsartikel.