Door: Janny Meijer
Een baan vinden of houden in uw eigen woonomgeving is van belang. Zeker als u slechtziend of blind bent en reizen daardoor (te) veel energie en tijd kost. Na een aantal artikelen over dit onderwerp, richt Oog op NH zich in deze editie op de situatie van arbeidsbemiddeling in coronatijd. Zijn er nog banen beschikbaar voor mensen met specifieke arbeidsbehoeften zoals werknemers met een visuele beperking al dan niet gecombineerd met gehoorproblemen? In de pers wordt aandacht gevraagd voor werknemers en werkzoekenden in deze situatie. Zeker nu zoveel werknemers in tijdelijke dienst en flexwerkers zijn ontslagen en veel werkgevers het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Dat geldt ook voor ZZP’ers, die een aanvraag kunnen doen voor financiële ondersteuning bij de gemeente. Heeft dit gevolgen voor het afhandelen van aanvragen voor begeleidingstrajecten bij het vinden van een baan, het aanvragen van speciaal vervoer naar de werkplek of het inrichten van aangepaste werkplekken?
Om deze vragen te beantwoorden is contact opgenomen met Werkpad-Bartiméus en Visio zicht op werk.
Bert van Lith van Werkpad geeft aan dat het wennen is om werknemers en werkzoekenden te woord te staan via de digitale kanalen in plaats van een persoonlijk gesprek aan tafel of op de werkplek. Ook blijkt dat de procedures voor klanten via het UWV of gemeenten wat trager verlopen. Bij Werkpad was vooral in de eerste maanden een kleine terugloop van het aantal klanten. Het UWV heeft via een officiële nieuwsbrief laten weten dat de einddata van de al afgesproken trajecten met twee maanden mogen worden verlengd. Deze afspraak is zeker in het belang van de klanten.
Petra Huydts van Visio Zicht op werk, merkte ook dat het contact via beeld heel anders is dan een echt gesprek. Zowel voor haar zelf als voor de cliënt. Ze merkt ook dat cliënten eerder vermoeid raken dan in een persoonlijk gesprek, de concentratie op het beeld is voor veel cliënten lastig en vermoeiend. Bij aanvragen voor een werkplekaanpassing is het nu moeilijker om bij bedrijven en organisaties binnen te komen. Niet alle werkgevers hebben de deur alweer open gezet. Ook dit werkt in een aantal gevallen vertragend. Proefplaatsingen voor cliënten in bedrijven zijn op dit moment nog moeilijk te realiseren. Dat geldt eigenlijk ook voor realistische beoordelingen van werknemers die nog in de proeftijd van een nieuwe baan zitten. Het blijkt dat werkgevers beslissingen voor een aanstelling proberen nog wat vooruit te schuiven. Petra Huydts merkt wel dat er langzaam weer meer ruimte komt in de houding van werkgevers. Zeker in vergelijking met de maanden maart, april en mei.
Een positief punt is dat gedeeltelijk thuis werken, wat voor veel cliënten minder belastend is, omdat dit het reizen beperkt kan houden, nu makkelijker bespreekbaar is dan voor de coronacrisis. Of er op dit moment genoeg geschikte banen zijn voor werkzoekenden met een visuele beperking, is moeilijk te zeggen. De “Meet & Greets”, de bijeenkomsten waarin werkgevers hun bedrijf en hun vacatures onder de aandacht brengen en waar mensen die een baan zoeken direct gesprekken voeren met vertegenwoordigers van bedrijven, zijn nu alleen via beeldbijeenkomsten mogelijk. Petra Huydts merkt dat dit toch minder deelname tot gevolg heeft. Werkgevers die participatiebanen aanbieden zijn ook wat terughoudender. Zij willen eerst weer meer zekerheid voor hun bedrijf voor zij nieuwe kandidaten een baan aanbieden. Werkpad en Visio Zicht op werk, blijven zich inspannen om mensen met een visuele arbeidsbeperking te begeleiden naar een duurzame baan. Dit blijft ondanks de bijzondere coronasituatie hun onveranderde inzet.
De komende maanden wordt duidelijk of de coronacrisis grote gevolgen heeft voor de werkgelegenheid voor mensen die een passende arbeidsplaats nodig hebben om te kunnen floreren en een eerlijk inkomen te kunnen verdienen.