Op 4 januari 2022 is het Wereld Braille Dag. In het kader van het project Leiden European City of Science brengt de Oogvereniging die dag het brailleschrift onder de aandacht door een leuke prijsvraag.
Op 4 januari is het Wereld Braille Dag. Op deze dag wordt wereldwijd aandacht besteedt aan het brailleschrift. Dit schrift bestaande uit tekens gevormd door voelbare puntjes, wordt veel gebruikt door blinden en zeer slechtzienden. Een brailleteken is een samenstelling van voelbare puntjes telkens op een verschillende manier gerangschikt waardoor tekens ontstaan, ook kunnen zo cijfers en leestekens gevormd worden. Er verschijnt dan een bepaald teken voor de letter, de letter geeft dan het getal aan. Leestekens worden gevormd door aparte tekens.
Dit brailleschrift kan bijvoorbeeld gebruikt worden om zelf etiketten te maken voor op kruidenpotjes of andere voedingsmiddelen. Een boek of krant lezen in braille is ook mogelijk. Meer informatie over braillelezen vindt u op de website van de Oogvereniging.
Het ‘nieuwe’ braille
Tegenwoordig maken veel blinden en slechtzienden gebruik van spraak op hun computer of tablet. Werken met de computer in braille is mogelijk door gebruik van een brailleleesregel en/of brailletoetsenbord. Een brailleleesregel geeft aan wat er op het scherm te lezen en te zien is. Met een brailletoetsenbord kan je door 6 toetsen al dan niet gelijktijdig in te drukken teksten in de computer of smartdevice invoeren.
Leiden City of Science en Oogvereniging
In 2022 is de stad Leiden in Zuid-Holland het hele jaar de European City of Science. Het hele jaar door zijn er activiteiten op het gebied van wetenschap in Leiden.
Samen met de organisatie van dit project slaat de Oogvereniging de handen ineen om op Wereld Braille Dag de kennis over braille te delen.
Prijsvraag
De Oogvereniging schrijft een leuke prijsvraag uit om zo veel mogelijk mensen kennis te laten maken met het brailleschrift. Er zijn twee prijsvragen: eentje voor kinderen onder de 12 jaar en eentje voor iedereen ouder dan 12 jaar. Doe mee en win een mooie prijs!
Kijk voor de prijsvraag op de website van Leiden City of Science. Lukt het je niet om de prijsvraag te lezen op de site, stuur dan een e-mail naar zuidholland@oogvereniging.nl en dan ontvang je een toegankelijk document.