In december werd, onder leiding van Hannes Wallrafen, van stichting Geluid in zicht, het prototype van een speciale draagbare maquette van het Rijksmuseum, ter plaatse, met behulp van enkele vrijwillige testers uitgeprobeerd.
De blinde bezoeker zou met behulp van deze draagbare maquette, die om de nek gehangen kan worden, zonder problemen zijn weg in het Rijksmuseum moeten weten te vinden.
Wallrafen: ‘Men wilde liever geen grote maquette in de hal van het Rijksmuseum, dus was dit een mooi alternatief.
De belevenis
Van bovenaf voel je de zalen en door op een knopje te drukken hoor je waar je bent. Vervolgens hoor je een stukje geschiedenis en een beschrijving van de schilderijen die er hangen, zoals het Melkmeisje en de Nachtwacht.
Het is een tactiele plattegrond, zoals het papieren kaartje dat zienden bij de kassa krijgen.
Fenna, een van de testers: ‘Vlak aan de linkerzijde heb je een deuringang en dan loop je rechtdoor, iets diagonaal moet je, dan heb je in het midden de deur en bij de volgende zaal heb je deuren aan beide zijkanten. Daar kun je naar links of rechts lopen en hiernaartoe zit je in het midden.’
Ontwikkeling
Manager toegankelijkheid van het Rijksmuseum Cathelijne Denekamp: ‘Als de tests met de maquette zijn geslaagd, gaan we op zoek naar financiers zodat we de maquette in de loop van 2021 aan blinde en slechtziende bezoekers kunnen aanbieden.
Het idee voor de ontwikkeling van een voelbaar schaalmodel van beroemde gebouwen werd zowel ingegeven door onafhankelijkheidszin van initiatiefnemer Hannes Wallrafen alsmede de subjectief ervaren beschrijving door andermans ogen. Maquettes van bekende gebouwen en musea helpen om zelfstandig op ontdekkingstocht te gaan.
Stichting Geluid in Zicht
Oud-fotograaf Hannes Wallrafen, 69, werd in korte tijd blind door LOA, een zeldzame erfelijke aandoening van de oogzenuw.
In 2004 richtte Hannes Wallrafen Stichting Geluid in Zicht op, waarmee hij een netwerk van ontwerpers, architecten en andere deskundigen opzette om culturele instellingen toegankelijk(er) te maken. Daarnaast ontwerpt hij geluidskunstwerken.
Hannes Wallrafen en Stichting Geluid in Zicht zijn bij velen al bekend vanwege de maquette van de Tweede Kamer in Den Haag.
Meer weten?
Kijk op: www.geluidinzicht.nl of www.geluidsprojecten.nl
Bron: Reformatorisch Dagblad december ‘20