Plotseling sta je er alleen voor. Een aantal weken geleden kwam mijn man thuis van zijn vrijwilligerswerk en wilde gaan zitten op de bank, maar in plaats daarvan gleed hij ernaast en stootte hij voor mij onverstaanbare klanken uit. Ik begreep dat er iets goed mis was en ging naar hem toe. Voelde zijn gezicht, vroeg hem om te lachen en voelde dat zijn mond scheef hing. Hij kon zijn linkerarm en been niet gebruiken. Foute boel. Ik belde daarom direct 112. Daarna ging alles in een stroomversnelling. Binnen een uur lag hij in het ziekenhuis en werd behandeld voor een hersenbloeding.
Grote schrik, maar wat een geluk achteraf dat hij binnen het ‘gouden uur’ is behandeld. Hij houdt er op termijn bijna niets aan over.
Maar hij lag wel in het ziekenhuis en ik was daarna alleen thuis met de honden. Dan kom je er pas achter als visueel beperkt mens hoeveel dingen de partner voor je doet. Vooral veel kleine dingen, maar ook grotere, zoals de boodschappen.
Jumbo redder in nood
Ik wist dat er apps van supermarkten zijn waarmee je boodschappen kunt bestellen, maar daar kwam ik niet doorheen. Op internet heb ik de Jumbo opgezocht. Ik kwam aanvankelijk niet door hun website heen, maar na wat ademhalingsoefeningen en opnieuw proberen vond ik een invoerveld, waar ik op zoekterm kon zoeken. ‘Telefonisch contact’ vulde ik in en kreeg gelijk de klantenservice met telefoonnummer. Gebeld. Daarna was het appeltje eitje.
Telefonische hulp
Na een korte uitleg van de situatie werd mijn probleem netjes opgelost. Ik kon al mijn boodschappen telefonisch bestellen. Ik werd heel goed geholpen door een vriendelijke dame. Via de telefoon legde de mevrouw me ook uit hoe ik zelf een volgende keer via internet boodschappen kon bestellen. De mevrouw heeft mij geduldig begeleid. De keer daarna heb ik geprobeerd mijn boodschappen via de website te doen en dat lukte dankzij de uitleg van de mevrouw. Maar ik kon er ook voor kiezen telefonisch te blijven bestellen. Ik kan zelfs naar de aanbiedingen vragen.
Bezorgservice
Iedereen mag gewoon bellen naar de winkel. In Assen zijn er drie Jumbo’s die bezorgservice hebben. De daaropvolgende weken heb ik al onze boodschappen op deze manier gedaan. Je betaalt een bedrag voor het brengen van de boodschappen, maar je hoeft geen beroep te doen op vrienden of familie. Je kunt gewoon overleggen met de Jumbo wanneer de boodschappen worden gebracht.
Voor mij was de bezorger zelfs zo aardig om de boodschappen samen met mij op te ruimen. Ik denk dat dat laatste niet de normale gang van zaken is, maar ik was de jongeman dankbaar. Met de app Seeing Ai kun je overigens prima de teksten op producten, zoals pakjes en zakjes, lezen.
Standaard boodschappenlijstje
De website en de app van de Jumbo zijn heel toegankelijk, omdat ze de eerder geplaatste boodschappenlijst onthouden en je daar iets van kunt verwijderen of aan kunt toevoegen. Veel boodschappen herhalen zich immers: (melk, boter, eieren, aardappelen, vla of yoghurt enz.), die hoef je nooit meer op te zoeken. Bovendien hoef je niet alles te bekijken. Via het invoerveld kun je direct naar bijvoorbeeld ‘bloemkool’ toe. Wanneer je ‘groente’ invult, krijg je alle groentes, daarom is het handig om van tevoren te bedenken wat je graag in huis wilt hebben. Ik ben vooral enthousiast over de website.
Betalen gaat achteraf, bij levering met een mobiele pin. In vergelijking tot andere supermarkten was de Jumbo niet duurder.
Zelfvertrouwen
Wat ik vooral heb geleerd, is dat mocht er zich ooit nog zoiets voordoen, ik zelf de boodschappen heel eenvoudig kan doen. Ik heb me drie weken lang prima gered in een bijzondere situatie. Mede dankzij de Jumbo! Dat geeft een gevoel van zelfvertrouwen. Een boost voor mijn zelfstandigheid. Ik kan het van harte aanbevelen.
Ondertussen gaat het iedere dag beter met Jan-Willem, nog even en hij is weer zo goed als nieuw. We zijn ongelooflijk dankbaar.