... en gaf haar leven een andere wending. Vaak hebben mensen al een heel leven achter zich waarop ze op hun eigen persoonlijke manier leerden omgaan met hun beperking. Zo ook Sonja Veltman (51). Ze heeft Usher, type 2.
Bron: Doofblindennieuws, 12 mei 2015
Leven met Usher (doofblindheid)
Zo is er ook het verhaal van Sonja Veltman, 51 jaar. Ze is het middelste kind van 7 kinderen, ging vroeg uit huis, trouwde en kreeg 5 kinderen. Ze is gediagnosticeerd met Usher, type 2. Dat betekent dat ze langzaam doof én blind wordt. In haar leven heeft ze veel problemen ondervonden, onbegrip, eenzaamheid, de scheiding van haar man.
Over het contact met Visio zegt ze: “Alles is door Visio in het werk gesteld om mij sterker in mijn schoenen te doen staan. Zowel fysiek als mentaal ben ik enorm geholpen en ondersteund, waardoor het vertrouwen in mezelf en anderen langzaam terug is gekomen. Ik leerde mijn ziekte te accepteren en beschouw mijn taststok als ‘heilig’.” Er is veel veranderd sindsdien. “Ik ben druk met de voorbereiding van mijn huwelijk op 15 mei in Gieten.”
Margareth en ik geven het “Ja-woord” aan elkaar en daar hoort natuurlijk de stok ook bij. “Ik zag mezelf niet met een bruidsboeket en de stok het stadhuis te betreden, dus is de stok mijn bruidsstuk. Ook om iedereen te laten zien, dat de stok een onderdeel van mijn leven is en dat mijn partner ook daarmee trouwt.”
Sonja wil laten zien wat de impact van een visusbeperking heeft op het dagelijks leven en wil anderen een steuntje in de rug geven door te laten zien, dat het haar is gelukt om dit om te buigen en hoe het ook kan.
Oog en oor voor talent
Op dit moment is er een campagne in Nederland gestart met als thema “Oog en oor voor talent”. De campagne Oog en Oor voor Talent vraagt aandacht voor de talenten van mensen die niet goed kunnen horen én zien.
Vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de financiering van de gespecialiseerde dienstverlening aan mensen met doofblindheid. Professionals van gemeenten gaan met hen gesprek. Communicatie met en begrip voor mensen met doofblindheid vraagt dan ook extra aandacht. Ook de veranderingen in het onderwijs vragen om meer aandacht en specifieke kennis van kinderen en jongeren met doofblindheid.