Op 30 april brachten vijftien blinde en slechtziende jongeren een bezoek aan het Van Gogh Museum om daar de workshop ' Van Gogh op Gevoel' te volgen. Een verslag.
Door: Erik Klaassens
Op zaterdag 30 april vond vanuit de werkgroep Blinde en Slechtziende Jongeren van de Oogvereniging de activiteit Van Gogh op Gevoel in het Van Gogh Museum te Amsterdam plaats. Als noorderling ben ik gewend om voor een activiteit vroeg uit de veren te moeten, maar vanwege een logeeradres in de omgeving van Amsterdam viel het dit keer erg mee. Om 09:20 uur waren alle deelnemers present bij de piano in de hal van het Centraal Station en gingen we per tram op weg naar het museum.
Na het afgeven van onze jassen werden we als groep meegenomen naar het atelier van het museum, waar we een korte introductie kregen en ons het programma van de ochtend werd uitgelegd. Dat laatste bestond uit een rondleiding van ongeveer een uur en een voelsessie voor een aantal bekende schilderijen.
Voor beide onderdelen werd de groep in tweeën gesplitst. Ik heb eerst de rondleiding gevolgd en daarna de voelsessie. Tijdens de rondleiding liepen we door het gehele museum en stopten we bij een aantal bekende werken van Van Gogh. De enthousiaste rondleider vertelde ons bij elk schilderij over het vastgelegde tafereel, de dikte van de gebruikte verflagen en het gevoel dat van Gogh in het schilderij heeft willen uitdrukken. Het was bijzonder om te merken dat het bedoelde gevoel vaak zeer goed uit het schilderij naar voren kwam.
Na de rondleiding gingen we terug naar het atelier, waar we een aantal schilderijen hebben gevoeld. Als inleiding bij een schilderij werd er een fragment uit een door Van Gogh geschreven brief voorgelezen. Hij schreef over het schilderen van het bewuste doek en welke gevoelens hij hierin probeerde te verwerken. Deze brieven gaven achtergrondinformatie over Van Gogh en beschreven de reden voor het maken van het schilderij.
Tijdens het voelen kwam goed naar voren dat Van Gogh verschillende verfdiktes gebruikte om ruimtelijkheid in een schilderij aan te brengen. Bijvoorbeeld dikkere verf voor zonnebloemen of het landschap en dunnere verf voor de achtergrond of de horizon. Na het voelen van twee schilderijen hebben we ook reliëfkaarten van dezelfde schilderijen gevoeld. Een aantal deelnemers vond deze prettiger, omdat ze kleiner en daardoor overzichtelijker waren.
Na de rondleiding en de voelsessie ging de gehele groep naar de kantine van het museum, waar de evaluatie van de ochtend plaatsvond. Tijdens dit gesprek waren er veel positieve geluiden te horen over het enthousiasme en de kennis van de rondleiders en de kwaliteit van de voelbare schilderijen.
Na het museumbezoek zijn we naar de Dam gegaan, waar we bij café Ovidius hebben genoten van een kwalitatieve en vooral zeer gezellige lunch. Al met al kijk ik terug op een zeer geslaagde en gezellige activiteit.