Stemmen met een oogaandoening
Op deze pagina lees je hoe je je stem kunt uitbrengen bij verkiezingen als je een oogaandoening hebt.
Op deze pagina
Hulpmiddelen op het stembureau
In ieder stembureau in Nederland ligt een loep met verlichting klaar. Dit is een verplichting vanuit de Kieswet. Vergeet er dus niet naar te vragen als je moeite hebt om het stembiljet te lezen.
Naast de loep met verlichting is er in een aantal stembureaus ook een stemmal met audio-ondersteuning aanwezig.
Stemmal en audio-ondersteuning
In een aantal gemeenten in Nederland kun je gebruik maken van een stemmal met audio-ondersteuning door middel van de soundbox.
Hierbij legt een medewerker van het stembureau je stembiljet in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes. Via de soundbox met koptelefoon krijg je te horen welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Je hoort ook het nummer van de partij en van de kandidaat op wie je wilt stemmen. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vind je door, onder de gewenste partij, gaatjes te tellen. Met het potlood maak je het gewenste vakje rood.
Dankzij de stemmal en audio-ondersteuning kun je ook zonder zicht zelfstandig stemmen.
Stemmen met een stemmal
Waar vind ik een stemmal met audio-ondersteuning?
Op dit moment (oktober 2023) zijn er 115 gemeentes bekend met minimaal één stembureau met stemmal en audio-ondersteuning. Verwacht wordt dat dit aantal over de tijd langzaam maar gestaag zal toenemen. Bel met je gemeente of kijk op de website van je gemeente om te achterhalen wat de locatie is van het stembureau.
Hulp bij het stemmen
Kun je niet zelfstandig stemmen, dan heb je het recht om je te laten ondersteunen. Dat staat in artikel J 28 van de Kieswet:
‘Wanneer aan het stembureau blijkt dat een kiezer wegens zijn lichamelijke gesteldheid hulp behoeft, staat het toe dat deze zich laat bijstaan.’
Op ieder stembureau ligt een exemplaar van de Kieswet. Hier kun je je dus altijd op beroepen. Je kunt zelf kiezen door wie je jezelf laat ondersteunen. Dit kan een medewerker van het stembureau zijn of bijvoorbeeld je eigen partner. Hier zegt de Kieswet niets over.
Iemand machtigen
Je kunt ook iemand anders machtigen om je stem voor je uit te brengen. Op de achterzijde van de stempas kun je de machtiging invullen. Je moet daarvoor je handtekening plaatsen. Ook moet je een kopie van een geldig legitimatiebewijs meegeven aan de persoon die je machtigt.
Zit je met een vraag?
De medewerkers van de Ooglijn staan elke werkdag van 09:00 tot 15:30 voor je klaar.
030 29 45 444Of stel je vraag via: