Als je slecht ziet of minder gaat zien wil je toch net als ieder ander kunnen (blijven) genieten van tv, film, museum, theater en online video’s. Audiodescriptie en gesproken ondertiteling maken dat mogelijk. De Oogvereniging zet zich in voor meer audiodescriptie op de Nederlandse televisie en in de bioscoop.
Wat is audiodescriptie?
Audiodescriptie is een wetenschappelijk onderbouwde manier om TV, films, theater, musea en online video’s toegankelijk te maken voor blinden en slechtzienden.
Bekijk een overzicht van aanbieders van audiodescriptie tv, bioscoop, online video, theater, musea, en sport
Scènes of museumstukken worden op een heldere, beknopte manier beschreven, het gaat hierbij om gezichtsuitdrukkingen, de omgeving en handelingen.
Live audiodescriptie wordt toegepast bij theatervoorstellingen en live-evenementen. Audiodescriptie-tolken zijn op locatie aanwezig en beschrijven de visuele aspecten van de voorstelling. Blinde en slechtziende mensen horen de audiobeschrijving via een hoofdtelefoon.
De Oogvereniging zet zich in voor meer en betere audiodescriptie
Toegankelijke audiovisuele media is een verplichting volgens het VN Verdrag handicap. De Oogvereniging wil daarom dat audiodescriptie opgenomen wordt in de mediawet. We willen dat er een structureel en gevarieerd aanbod van programma’s met audiodescriptie op de Nederlandse televisie is, te beginnen bij de publieke omroep.
- Overzicht van aanbieders van audiodescriptie tv, bioscoop, online video, theater, musea, en sport
- Lees de ervaring van twee mensen over het gebruik van audiodescriptie
- De Oogvereniging is de co-auteur van een Position paper over audiodescriptie over toegankelijke televisie en film. Belangen- en kennisorganisaties hebben dit stuk samen opgesteld en ondertekend.