Tekst grootte

Afscheid en een nieuw begin

Voor vrijwilligers
Geplaatst op: 7 december 2023 anneke berkhout ontvangt haar afscheidscadeau op het bureau van de oogvereniging. Het is een grote foto van een grieks eiland met reliëf en braille erop

Door: Anneke Berkhout

Na 3,5 jaar is mijn dienstverband met de Oogvereniging op 5 december geëindigd vanwege mijn pensioen. De vacature in 2020 kwam als geroepen en mijn werk bij de Oogvereniging heeft me veel gebracht. Ik vind het oprecht jammer dat ik niet bij de Oogvereniging kan blijven werken.

Het oogveld is nog niet van me af. Vanaf 1 januari 2024 werk ik nog voor 2 dagen per week als projectmedewerker werk en onderwijs bij het Bartiméus Fonds waar ik me met overtuiging blijf bezighouden met deze weerbarstige onderwerpen.

We zijn er nog niet

Betaald werk met aan de ene kant mensen die slechtziend of blind zijn die met volle overtuiging en tomeloze inzet een baan hebben, variërend van callcentermedewerker tot ICT specialist, tester, programmeur, functies in HRM, maatschappelijk werk, onderwijs of als beleidsmedewerkers bij overheid, bankwezen, gemeentes, UWV en politie. Daar tegenover een grote groep mensen die geen betaald werk meer hebben of nooit hebben gewerkt. Deels te onzeker om te solliciteren, deels te vermoeid, deels gevangen in de gouden kooi van uitkering en wet- en regelgeving.

Ontoegankelijk onderwijs

Dan het onderwijs waar de problemen zich opstapelen. Strikte eisen zijn er de oorzaak van dat jongeren door opleidingen worden geweigerd of hun diploma niet kunnen halen omdat de opleider vindt dat een sportieve, gedreven jongen die blind is geen fysiotherapeut kan worden of een meisje dat prachtige blogs maakt en toevallig blind is geen diploma kan halen omdat ze de module foto journalistiek niet kan volgen. ‘Last but not least’ is er onlangs in opdracht van het ministerie van OC&W een nieuwe cito (doorstroomtoets) ontwikkeld waarbij men de digitale toegankelijkheid was vergeten. Het is mij veel waard om nog een klein steentje te kunnen bijdragen aan verbetering.

Ik heb genoten van mijn rol en werk als verenigingsmedewerker. Ik kwam soms na jaren in contact met mensen die ik vanuit het verleden via sport of vrije tijd nog kende, raakte diep onder de indruk van alle activiteiten die vanuit de regiogroepen worden georganiseerd en heb me verbaasd over het oud zeer en oude gebruiken die zo lang een rol blijven spelen.

Afscheid nemen bestaat niet

Jammer genoeg is er rond mijn vertrek geen gelegenheid om alle mensen waarmee ik prettig heb samengewerkt persoonlijk gedag te zeggen. Daarom via de Focus: dank jullie wel voor deze mooie jaren en tot ziens op een evenement van de bruisende Oogvereniging in 2024.

Liefs Anneke