Tekst grootte

Blindengeleidehonden; een geschiedenis over hun bazen en baasjes

Geleidehonden
Nieuws
Geplaatst op: 8 april 2021

Ad van der Waals, sinds 1984 werkzaam geweest bij organisaties van en voor mensen met een visuele beperking, dook de geschiedenis in van de honden, hun baasjes en de bestuurders van de belangenorganisaties. En ook in die van de oudste en tot 1980 enige school, het KNGF.

Hij verhaalt over concurrentie, keurmerken, goede samenwerking, maar ook conflicten over kwaliteit sinds de oprichting van de eerste geleidehondenschool in 1935. En natuurlijk commissies van onderzoek en hun rapporten waarvan in 1984 uitgebrachte adviezen pas na 20 jaar min of meer hun plek hebben gevonden in de regelgeving. Ook over verschillende organisaties van gebruikers die pas na de eeuwwisseling de handen ineensloegen. Het is dus ook een deel van de geschiedschrijving van de belangenbehartiging.

Het manuscript van 14 beknopte hoofdstukken gaat over de geschiedenis van de voorziening, maar ook over opvattingen en conflicten over medezeggenschap, regelgeving, eigendom, filantropie en financiering. Het is het verhaal van grote en soms zeer kritische betrokkenheid van blinden bij de voorziening die voor hun mobiliteit en zelfstandigheid van groot belang is. Het belang stond nooit ter discussie, wel de manier waarop deze het best gediend kon worden.

Het is ook het verhaal van opvattingen en gedragingen van bazen en bestuurders en de emoties van de baasjes waar de honden zelf gelukkig geen weet van hadden. Zij gingen naar school en deden zo goed mogelijk het werk waar ze voor opgeleid waren.

Het verhaal, met als titel ‘Blindengeleidehonden; een geschiedenis over hun bazen en baasjes’, is voor mensen met een leesbeperking gratis verkrijgbaar in braille, audio en digitaal. Het is te bestellen via www.leesbutler.nl of via de klantenservice, klantenservice@cbb.nl of 0341 565 477.

Voor meer informatie: bureau@advanderwaals.nl