Tekst grootte

BlindMobility

Nieuws
Geplaatst op: 10 mei 2022

Tijdens het oogcafé dat op 25 maart jl. in Veenendaal heeft plaatsgevonden, gaf hij tips over handige apps die je kunt gebruiken bij het vinden van je weg. Denk hierbij aan de app OV-info, BlindSquare en eZwayz. Daarnaast heeft hij ons kennis laten maken met hulpmiddelen die je bij hem kunt bestellen. Het gaat hier om het Rivo toetsenbord en de FeelSpace NaviBelt. In deze nieuwsbrief geven wij graag nog even een korte toelichting op deze hulpmiddelen want hier kun je zeker je voordeel mee doen.

Rivo toetsenbord.

Door het inzetten van dit hulpmiddel kun je je telefoon in je zak houden!

Vind jij het als gebruiker van een Apple of Android telefoon met VoiceOver of Talkback ook zo omslachtig en vermoeiend om op het schermtoetsenbord te typen? En merk je dat het vegen of met meerdere vingers op je scherm tikken tijdens het lopen of vergaderen eigenlijk heel onhandig is? Zocht je al lang naar een oplossing om je smartphone in je zak te houden terwijl je hem onder alle omstandigheden onopvallend en snel met 1 hand kunt bedienen? Dan is de Rivo smartphone companion for the blind het apparaat wat je nodig hebt!

Dankzij dit in Zuid-Korea ontwikkelde Bluetooth toetsenbord met de afmetingen van een dikke creditcard en een ingebouwde speaker hoef je je telefoon niet meer aan te raken. Met de 12 grote “telefoontoetsen” en 8 functietoetsen bedien je alle functies van je smartphone door met maximaal 2 vingers toetsen of toetscombinaties in te drukken. Luister naar je telefoon met de ingebouwde speaker, door oordopjes met een standaard 3,5 mm stekker op de Rivo aan te sluiten of gewoon met je huidige bluetooth headset of gehoorapparaten. Zo kun je je telefoon veilig in je zak houden en deze in alle situaties vlot en discreet bedienen.

Dit hulpmiddel is dus zeker handig als je Blindsquare of Google Maps wilt bedienen tijdens het wandelen zonder te stoppen, tijdens een vergadering onopvallend je aantekeningen of e-mail checken, zonder moeite in de trein muziek luisteren en razendsnel pauzeren als je de omroepstem hoort beginnen… Dit zijn maar een paar van de mogelijkheden die Rivo je biedt! Dankzij Rivo’s ingebouwde microfoon kun je er een kwalitatief goed telefoongesprek mee voeren, en voor het vlot bedienen van een telefonisch keuzemenu of invoeren van een pincode is Rivo eigenlijk onmisbaar.

Tekst schrijf je snel met de extra efficiënte Rivo qwerty indeling of de bij veel mensen meer bekende ABC indeling (vergelijkbaar met de manier waarop je op bijvoorbeeld oude Nokia telefoons of de Victor Reader met een numeriek toetsenblok tekst schrijft).

FeelSpace NaviBelt

De FeelSpace NaviBelt is een band met 16 trilmotoren die je om je buik draagt. Met de ingebouwde kompasfunctie voel je voortdurend waar het noorden is. Hierdoor kun je je beter oriënteren en het helpt je om rechtdoor te lopen in situaties waar er geen gidslijn is, zoals bij het oversteken van een brede weg.

Met de FeelSpace app kun je een bestemming instellen, de NaviBelt kan je dan voortdurend laten voelen in welke richting je bestemming is of kan je met trilsignalen route-instructies geven. Dit werkt veel beter dan gesproken route-instructies. Ten eerste voel je constant en direct of je in de juiste richting loopt, dus nooit meer tientallen meters verkeerd lopen voordat je een correctie krijgt. Belangrijker is dat je naast de instructie “ga linksaf” ook precies voelt welke kant je op moet draaien, dus je hoeft minder zelf te gokken of je een flauwe of scherpe bocht moet maken. En tijdens het nemen van de bocht (of afslag op de rotonde) voel je gelijk of je het goed doet. Dit alles zonder geluid, in de meeste gevallen hoef je helemaal niet meer naar de spraak van je telefoon te luisteren zodat je oren vrij blijven om je omgeving te horen.

Wil je meer weten over deze hulpmiddelen? Neem dan contact op met Tim. Zijn contactgegevens zijn als volgt.

Tim in ‘t Veld
Adres: Nijenheim 8031, 3704TA Zeist
Telefoon: 06-24220613
Skype: timveld
Website: www.blindmobility.eu/nl/