Tekst grootte

Blog: Mobiliteit in coronatijd

Nieuws
Openbaar vervoer
Geplaatst op: 28 juli 2020

Velen van ons zijn echter afhankelijk van het openbaar vervoer om ergens te komen. Terughoudend zijn in met het ov reizen hoeft geen probleem te zijn, maar het is zonde als je je te veel laat beperken. Voor de mensen die nog huiverig zijn: hier zijn een paar tips om toch ontspannen je ding te kunnen doen.

Laat vrienden vaker bij jou komen

Als vrienden bij jou komen hoef jij niet met de bus of de trein. Als die vriend een auto heeft, is het besmettingsgevaar sowieso kleiner.

Rijd met iemand mee

Met één iemand in een auto zitten lijkt mij veiliger dan in een bus zitten met allerlei anderen. In de bus zit immers toch vaak wel iemand te kuchen of aan zijn/haar mondkapje te friemelen. Ik zou een of twee vaste mensen kiezen met wie je soms meerijdt om het risico klein te houden. Zo rijd ik bijvoorbeeld alleen met mijn ouders mee en alleen met anderen als het echt moet.

Oh ja, raampjes open voor de frisse lucht!

Neem een rustige route

Soms zijn er meer routes om op je bestemming te komen. Als je bijvoorbeeld van Zwolle naar Den Haag reist met de trein, is er een route via Lelystad, Almere en Schiphol en een route via Utrecht. Ik weet eerlijk gezegd niet wat de rustigste is, maar stel nou dat de route via Utrecht rustiger is en je weet dat, kies dan voor die optie.

Vermijd drukte en de spits 

Een open deur intrappen. Als er minder mensen zijn is afstand houden ook makkelijker. Drukte vermijden is uiteraard ook een goede tip voor als je boodschappen doet.

Reis op zondag

Op zondag is het vaak rustig in het openbaar vervoer, zeker in de ochtend. Een mooi alternatief voor de zaterdag.

Ga in de trein op het balkon zitten

Niet in een drukke coupé, maar in je eentje bij de deur. Je zit niet alleen in een ruimte met weinig of geen mensen, je hoeft ook minder mensen te passeren om naar de deur van de trein te lopen.

Combineer activiteiten

Loop na dat bijkletsuurtje op een terras nog even gauw naar een winkel om die ene boodschap te halen waarvoor je anders apart de bus moet nemen. Het scheelt ook nog eens tijd.

Zoek uitjes dichtbij

Een minder lange reistijd betekent minder lang met kuchende, mondkapjesfriemelende mensen in een treincoupé zitten. Plus: (we hebben het al vaak genoeg gehoord) ook in je eigen omgeving zijn genoeg leuke dingen te doen. Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben. Geniet, ook al is deze tijd soms vreemd en moeilijk. Als we allemaal voorzichtig zijn en onze verantwoordelijkheid nemen, kan er weinig misgaan.

Over Meindert Brouwer

Meindert Brouwer is 24 jaar, heeft RP en blogt voor de Oogvereniging over school, studie, vrije tijd en alle andere dingen die hem bezighouden.