Tekst grootte

De app OKO kan je helpen bij het oversteken van een weg met een verkeerslicht zonder rateltikker

Nieuws
Geplaatst op: 16 maart 2022

Het gevolg hiervan kan zijn dat blinden en slechtzienden moeten omlopen of omreizen omdat zij niet durven over te steken. Helaas is dit ook het geval in Odijk en kunnen blinden ter hoogte van bushalte Odijk Zuid niet zelfstandig de drukke verkeersweg oversteken.

Maar hoe ga je hier dan mee om? Iedereen heeft immers het recht om zelfstandig te kunnen reizen en veilig oversteken hoort hier dan natuurlijk ook bij. Je kunt andere voetgangers vragen of het verkeerslicht op groen staat, maar je kunt hiervoor ook de app OKO inzetten. Deze app kan namelijk zien of het verkeerslicht groen of rood is waardoor de onafhankelijkheid van blinden en slechtzienden wordt vergroot.

De app is zeer gebruiksvriendelijk en werkt als volgt.

Download de app in de appstore en check na het openen eerst de instellingen. Je kunt er namelijk voor kiezen om via het scherm te zien en horen of het verkeerslicht op groen staat, maar je kunt er ook voor kiezen om door middel van trillingen te voelen of het licht groen of rood is. Je regelt dit via de knop ‘menu’ onderaan het scherm. Als je vervolgens bij een verkeerslicht zonder rateltikker staat, open je de app en houd je de telefoon op ooghoogte. Op het moment dat het licht op groen springt, zal de telefoon op de gewenste manier aangeven dat je kunt oversteken. Het scherm zal dan groen worden en deze gaat eventueel trillen.

Natuurlijk is het gebruik van deze app niet zaligmakend, maar voor velen wellicht toch een zeer bruikbaar hulpmiddel. Een nadeel van het gebruik van de app is wel dat je de telefoon in je hand moet houden, maar daarentegen kun je dan wel horen, zien of voelen of je veilig kunt oversteken.  

Het gebruik van deze app is gratis (in ieder geval tot juni 2022) en is alleen geschikt voor IOS.