Tekst grootte

Eerste Kamer stemt in met betere ondersteuning visueel beperkten

Nieuws
Werk
Geplaatst op: 28 november 2023 een dame in parka loopt lachend het kantoor van het UWV uit

Vanaf 1 januari 2024 kunnen mensen met een visuele beperking die onder de Participatiewet vallen, terecht bij het UWV voor speciale hulpmiddelen en werkvoorzieningen, zoals een voorleeshulp. Op dit moment bieden gemeenten deze hulp, maar zij missen hiervoor vaak de specialistische kennis. De Eerste Kamer is akkoord gegaan met het wetsvoorstel van minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen).

Waarom het UWV?

Het UWV heeft veel expertise en ervaring met het beoordelen en verstrekken van noodzakelijke technische voorzieningen voor mensen met een visuele beperking. Het gaat dan bijvoorbeeld om hulpmiddelen en werkvoorzieningen zoals een brailleleesregel, een voorleeshulp of aanpassingen in de software. Maar het kan ook gaan om een vervoersvoorziening naar de werkplek.

We maken het makkelijker voor mensen met een visuele beperking om hulpmiddelen aan te vragen én te behouden voor werk. Zo kunnen zij volwaardig meedoen en hun talenten op de werkvloer ten volle inzetten.

Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen)

Wat betekent het voor mij?

In het online werkcafé van de Oogvereniging op 27 november gaf het UWV antwoord op deze vraag. De Oogvereniging beantwoordt graag alsnog je vragen, stel ze via werk@oogvereniging.nl.

Bron: Rijksoverheid