Tekst grootte

Ervaringsverhaal: Krampjes

Nieuws
Geplaatst op: 14 april 2021

“Sinds een aantal weken ben ik de trotse vader van een zoon, een hele nieuwe en bijzondere ervaring.

Zelf ben ik maatschappelijk blind en heb ik aan één oog nog slechts een restvisus van nog geen 1 procent in een koker van ongeveer 15graden. Voorafgaand aan de geboorte van mijn zoon ging ik op zoek naar informatie voor ouders met een visuele beperking.

Tijdens deze zoektocht kwam ik al snel tot de ontdekking dat de beste bron van informatie andere ouders met een visuele beperking zijn. Het viel me op dat er verder niet veel informatie over dit onderwerp te vinden is.

Verschillende huiltjes

Mijn zoontje kreeg namelijk last van buikkrampjes. Iets wat niet vreemd is bij baby’s, maar hoe weet ik nou wanneer hij krampjes heeft of wanneer er een boertje dwars zit? Of is er misschien iets anders aan de hand? Dit is bij ieder kind uiteraard anders. Ik vond op internet veel uitleg over hoe een kindje beweegt of zich gedraagt bij diverse klachten. Vuistjes maken, rood hoofd, handen naar de oortjes, opkrullen en ga zo maar door. Maar hiervoor moet ik flink gaan aftasten en zijn handjes doet hij soms open als ik ze aanraak. Een rood hoofdje zie ik niet en de handjes naar de oren… tja, hij slaapt ook met zijn handjes naast zijn hoofd.

Cursus 

Toen las ik over de diverse klanken die baby’s kunnen maken als ze huilen. Die schijnen te verschillen,  al was dat voor mij eerst echt niet duidelijk. Uiteindelijk heb ik een korte cursus gevolgd.

Met een cursus babymassage en het leren van de diverse huilsoorten begrijp ik mijn zoontje nu iets beter. Ik zal niet zeggen dat het altijd zo is, want de klanken lijken nog steeds op elkaar, maar er zijn momenten dat er duidelijk verschil is.

Nu hoor ik beter of hij moe is, honger heeft, last van lucht, last van krampen of op een andere manier ongemak ervaart. Denk aan een volle luier, of misschien heeft hij het te koud.

Voor het verhelpen van lucht kun je hem laten boeren. Voor de krampjes heb ik een korte cursus babymassage gehad.

Ondersteuning babyconsulent

Van een babyconsulent leerde ik drie handelingen om krampjes te verzachten en soms te verhelpen. De consulent legde de handelingen stap voor stap uit en liet mij voelen in welke houding ik mijn zoontje dan moest leggen.”

 

Mijn vrouw en ik hebben veel baat bij wat we geleerd hebben en wat  mij betreft voor iedereen een aanrader.