Tekst grootte

Geldmaat en Oogvereniging introduceren geldautomaten met spraak

Nieuws
Geplaatst op: 12 augustus 2020

De Oogvereniging wil ervoor zorgen dat mensen met een visuele beperking zoveel mogelijk een zelfstandig leven kunnen leiden. Een belangrijk onderdeel daarvan is financiële zelfstandigheid. Een geldautomaat met spraak was dan ook een grote wens van de Oogvereniging, met de komst van de geldmaten met spraak is die wens in vervulling gegaan.

Samenwerking

Tijdens de ontwikkeling van deze geldautomaten hebben Geldmaat en de Oogvereniging intensief samengewerkt. De geldmaten hebben niet alleen een spraakfunctie, ook de schermen van de automaat zijn helemaal aangepast aan gebruikers met een visuele beperking. De spraakfunctie en de schermen zijn meerdere malen getest door leden van de Oogvereniging. Met als resultaat een geldautomaat die zoveel mogelijk inspeelt op de beperkingen van een persoon met een visuele beperking.

Expertise

Simon de Witte, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van deze nieuwe geldmaten, ‘We vinden het belangrijk dat iedereen geld kan opnemen of storten bij onze automaten, ook mensen met een visuele beperking. Daarom hebben we voor de ontwikkeling van de nieuwe geldmaten contact gezocht met de Oogvereniging. Zij hebben de expertise in huis om ons te helpen de automaten zo te ontwerpen dat hun achterban er zonder problemen gebruik van kan maken. Tijdens de ontwikkelperiode bleek dat we niet alleen spraak moesten toevoegen aan de software, maar ook dat de schermen een ander uiterlijk moesten hebben én dat het proces van geldopnemen verkort moest worden. Allemaal zaken waar we zonder hulp van de testers van de Oogvereniging niet achter gekomen waren.’

Zelfredzaamheid topprioriteit

Luuk-Jan Boon, directeur bij de Oogvereniging is blij met de samenwerking. ‘Zelf geld op kunnen nemen, het is voor iedereen vanzelfsprekend. Dat is het echter niet voor mensen met een visuele beperking. Geldautomaten zonder spraak kunnen ze niet bedienen, want hoe weet je welke keuze je moet maken als je het scherm niet kan lezen? We zijn daarom heel blij met de introductie van geldautomaten met spraak. Mensen met een visuele beperking kunnen nu, net als iedereen, zonder hulp geld opnemen.’

Locatie geldautomaten met spraak

Begin 2021 staan er verspreid over Nederland circa 2.000 geldmaten met de spraakfunctie. De meeste geldmaten met spraak bevinden zich in winkels zoals de AKO, Bruna, Primera en The Read Shop, maar er zijn ook geldmaten met spraak die zich buiten bevinden. Daarnaast beschikken alle automaten bij de Albert Heijn over de spraakfunctie. In de Locatiewijzer op geldmaat.nl kunt u de optie ‘Automaten met spraakondersteuning’ aanvinken om de dichtstbijzijnde geldautomaat met spraak te vinden. Wilt u uitgebreider weten hoe de Locatiewijzer werkt? Lees dan onze handleiding.

Handleiding geldautomaat met spraak

Wilt u geld opnemen bij een automaat met spraak? Tip: sluit dan eerst uw oortelefoon aan. De opening zit altijd aan de rechterkant, soms onderaan, iets rechts van het midden. En voer daarna uw pas in. Wilt u meer weten over hoe de geldautomaten met spraak precies werken? Lees dan onze handleiding.